Ur arkivet

Den 20 juli 1968 publicerades artikeln "Ingen semester för Nyforssanerare" i Eskilstuna-Kuriren. Det var bråttom att få bort de gamla kåkarna för till hösten skulle bygget av nya fastigheter starta. Bilden visar kvarteret Flundran, det vill säga vid Drakensköldsgatan och Nyforsgatan. 

Det fanns stora planer för Nyfors och utbyggnadsprogrammet var indelat i sju etapper. Första etappen omfattade 466 nya lägenheter i området mellan Norra Brogatan, Bergsgatan, Sommarrogatan och Åsgatan och totalt fanns planer på 1 300 lägenheter. Då hade man ändå sparat 1 500 lägenheter som inte ansågs vara "saneringsmogna".

Artikelbild

| Året 1968 fanns det gott om tomma lägenheter i nybyggda områden som Lagerberg, Slagsta och Sahl.

Artikeln berättar också om ett planerat affärscentrum och att fastigheterna i huvudsak ska bli i fyra våningar längs gatorna men åtta till elva våningar högt inne i kvarteren. Andra nyheter var att Nyforsgatan skulle bli en gågata samt att parkeringsplatser planerades byggas under jorden.

Samma månad kunde man också läsa en artikel om fastighetsägarnas problem med tomma lägenheter. Enligt bostadsförmedlingen fanns i juli 1968 cirka 200 nya lägenheter lediga. Problemet att hitta hyresgäster hade funnits under hela året och enligt bostadsförmedlingens föreståndare Kurt Lysén var rörligheten i bostadskön trög. Vad det kunde bero på fick läsaren inte svar på i artikeln. 

Det fanns också risk att antalet tomma lägenheter kunde bli fler eftersom det byggdes för fullt i områden som Lagerberg, Slagsta och Sahl. Både Hyresbostäder och Eskilstuna Bostads Ab räknade med stora förluster.