Ur arkivet

Dagens retrotrend gör teakmöbeln till ett åtråvärt objekt för den inredningsintresserade. Med sitt eleganta formspråk och gedigna hantverk är många möbler lika fina i dag som när de tillverkades. Annat lät det 1960. I Eskilstuna-Kuriren den 16 januari, under vinjetten "Det evigt kvinnliga", ansågs träslaget ha tagit över i de svenska hemmen. Artikeln, som präglas av en stor dos personligt tyckande, gör gällande att "det finns underbara möbler i teak, inte tu tal om den saken, formsköna, praktiska, i bästa mening moderna. Det är bara teakens allenarådande man opponerar sig emot – och strömmen har nog redan börjat vända sig så smått".

Svensken sägs förvisso inte ångra teaksängen, nattygsbordet samt "fruns toalettbord när vi ändå var i farten" och träslaget anses åldras med värdighet. Dock uppmanas man vara på sin vakt så att det inte blir för mycket av det goda. 

"Folk som tillverkar möbler tycker att det går för långt när de trivialaste bruksföremål börjar tillverkas i teak, brickor och sånt. Även om de i och för sig inte har något emot träslaget, som är vackert redan obearbetat och åldras vackert. Men behandla det försiktigt, förstör det inte med allsköns lacker!"

Resonemanget leder så småningom fram till att ett hem bestående av blandade träslag är bäst. 

"Vi har fåtöljerna i rökt ek och bokhyllor i vanligt furu och något litet mahognysatsbord. Alla de där träslagen trivs ihop, skriker inte ut sin egenart något av dem men hjälper stillsamt till att göra ett hem omväxlande och varmt i färg. Enbart teak – eller enbart något annat träslag – skulle bli stumt och torftigt".

För den klädintresserade innehåller samma sida en modebild föreställande en kvinna iförd "den lilla svarta", poserandes med en katt (!). Silhuetten är tidstypisk och spetsklänningen beskrivs som minst sagt svårburen. 

"Första kravet för att man ska våga sig på den här aftonklänningen är förstås en felfri rygg. Uppfyller man det så är denna svarta spetsklänning över frasande taft mycket vacker – kanske bör man helst vara smal och blond och spröd också".

Efter en detaljerad beskrivning av de spetsprydda långa ärmarna är det åter bärarens förutsättningar som står i fokus.

"En vuxen dam med stil och hållning fodras det nog för att rätt bära upp den här klänningen".