Det var Åke som på 1980-talet la grunden till veterangänget och som höll ihop skaran med sin entusiasm och sitt stora intresse för flyg. Redan på 1950-talet var han mycket aktiv i flygklubben, som flyglärare men också som tävlingspilot. Flera av oss veteraner minns ännu med glädje våra första flygningar i det tvåsitsiga öppna skolflygplanet ”Morsan”, med Åke som instruktör i högersits. Ack ja!

Åke var den sammanhållande kraften i flygklubben under många, många år. Han såg bland annat till att klubbens 50-årsfirande 1988 blev mycket minnesvärt med bland annat köp och hemtransport av flygplan av äldre årgångar (veteraner), som fortfarande i dag är i flygbart skick. Han drev på för att fånga ungdomar att prova på segelflyg och därmed skapa nödvändig kontinuitet i flygklubben.

Personligen kom undertecknad i nära kontakt med denna eldsjäl i samband med uppbyggnaden av ett Cessna-flygplan med modern bilmotor. En unik konstruktion som dessutom fortfarande är flygbar. Åtskilliga är de timmar vi tillbringade tillsammans för att knäcka alla problem som dök upp, inte minst kring myndighetsfrågor. Åke gav sig inte utan såg bara möjligheter. Fantastiskt!

Vi veteraner – Uvar – har Åke Andersson att tacka för så mycket. Hans anda kommer att sväva över våra veckovisa sammankomster där vi minns hur det var när vi var i elden. Minns när vi tillsammans med bland andra Åke njöt bakom spakarna i en segelkärra där uppe bland molnen, när vi dukade en vinge eller när vi i klubbhuset överraskade varandra med att skryta om någon bravad som alla redan hört om förut. Underbara timmar tillsammans.

Tack Åke för vad du gett oss veteraner! Hoppas du får bra flygning där uppe i det blå i Slingsby eller SG38. Det är du mer än värd.

Lars Erik Lundgren,

Veterangänget Uvarna i Eskilstuna Flygklubb