­– Vi kommer från världens alla hörn men delar visionen om att vi ska bygga en ny, enad värld, en enhet i mångfald. Under de här dagarna utväxlar vi erfarenheter, lär oss mer om historien bakom vår religion med hjälp av internationella föreläsare och har väldigt trevligt tillsammans. Det känns roligt också att få visa upp vackra Eskilstuna, jag har hört många goda omdömen om staden av nöjda deltagare.

Det säger Nogol Rahbin, som växte upp i Eskilstuna och i dag bor och jobbar som läkare i Nacka.

– Deltagarna är allt mellan 0 och 80+, och under dagarna finns verksamhet för alla, inklusive gemensamma program och aktiviteter.

Den yngsta världsreligionen Baha'is grundare förkunnade på 1800-talet att "Jorden är blott ett land och mänskligheten dess medborgare". Sedan dess har läran om att den bara finns en Gud och att alla stora religioner kommer från samma källa sakta men säkert spritt sig över världen. Och drivkraften kommer framför allt från gräsrotsnivå, den som vill bidra till en positiv förändring i världen måste börja med sig själv, och sprida glädje och kärlek.

Carlos Trésor, 19 år, växte upp i Västerås och bor nu i Stockholm. Han fann världsreligionen för två år sedan och är förste baha'ien i familjen.

– Att jag tror på Gud har jag vetat länge men hittade liksom aldrig hem inom kristendomen. Men så föll alla pusselbitar på plats.

Han menar att rasismen är en av de allra mest allvarliga symptomen på mänsklighetens problem. Carlos, som engagerar sig mycket för ett bättre ungdomsklimat i samhället, hittade själv lösningen när han en tid utsattes för en rasists och nazists ilska, fördomar och okunskap.

– Jag bjöd hem honom. Han fick en kram av min mamma och vi satt och pratade länge. Innan han gick bad han om ursäkt för allt han utsatt mig för, och i dag är han en helt annan person.

– Jag själv blir en bättre person efter varje sommarskola, mina vänner brukar fråga vad som hänt. Det inre ljuset lyser starkare.

Det Carlos gjorde kräver mod, konstaterar Charlotte Oja från Tyresö, som inte heller hon fick ihop sin ungdoms nyfikenhet på religion med sitt hjärtas längtan.

– Jag blev eld och lågor när jag träffade baha'ier och fick en skrift om världsfred. Samtidigt läste vi om Andra världskriget och den "tysta majoriteten", och jag insåg att jag måste stå upp för min övertygelse även om det skapade lite kaos i familjen, där vi var medlemmar i Svenska kyrkan men aldrig pratade religion.

– Det står mer och mer klart att vi bara kan lösa världens problem tillsammans, med gemensamma lösningar. Globala gemensamma problem kräver globala gemensamma lösningar med sprirituell grund. När människor söker sinnesro föds en själslig längtan om nya vanor, nya gemenskaper.

Nogol Rahbin håller med:

– Det finns så många symptom i dag på att det inte står rätt till i världen. Men på samma sätt som jag i min yrkesroll behöver hitta det grundläggande problemet till ohälsan, måste mänskligheten finna de riktiga lösningarna på konflikterna och inte fokusera enbart på symptomen. När vi inser att vi alla hör ihop mer än vi skiljer oss åt faller oenigheten och vi ser allt klarare. Så starkt är enhetens ljus. Världsfred är inte bara möjlig, den är oundviklig.

Sommarskolor med olika teman arrangeras årligen av Baha'isamfund världen över. 2019 års svenska arrangemang avslutas under tisdagen den 16 juli.