Hon var 99 år när hon drog i gång sin blogg. Då hade hon fått en gammal dator av sin systerson, köpt instruktionsböcker och själv lärt sig grunderna. När kommunen arrangerade datorkurser för seniorer anmälde hon sig.

‒Lärarinnan blev alldeles förtvivlad när hon fick höra att det skulle komma en 99-åring. Men vi blev bästisar på kuppen, jag lärde mig internet och sen var det bara att kämpa på.

Hon skriver om sin vardag, om samhället förr och nu och tar gärna upp dagsaktuella händelser. I dag har Dagny Carlsson osannolika tre miljoner följare, och får respons från människor världen över som sett SVT-dokumentären om den svenska bloggaren, "Livet börjar vid hundra".

Artikelbild

"Det är bara gamla kärringar som heter Dagny, jag har aldrig gillat det namnet", säger Dagny Carlsson.

‒Jag har till och med japaner som skriver till mig, det hade jag väl aldrig kunnat drömma om. Det kommer brev från alla världsdelar, och kommunicerar på engelska förstås. Jag är deras idol, skriver människor. Jag tackar för intresset.

Dagny föddes samma år som Titanic sjönk. Hon beskriver sig själv som ett livligt och våghalsigt barn, som inte tyckte att hon dög något till. Drömmarna om att göra något av sina tidiga skrivarambitioner och sin sekreterarutbildning fick hon släppa när depressionen kom och jobben blev få. Hon hamnade, sitt ointresse för sömnad till trots, på skjortfabrik.

Det är bara gamla kärringar som heter Dagny, jag har aldrig gillat det namnet.

Dagny Carlsson
Artikelbild

Dagny Carlsson har bloggat sen hon var 99, och har i dag följare och beundrare världen över. När hon tröttnar på att skriva i sin ensamhet åker hon ut och håller föredrag, som här på ABF i Eskilstuna.

Sin första man, som drack och var elak, lämnade hon under dramatiska former. Hon smög undan lite pengar, flyttade till Norrköping och gick en sömnadsutbildning på ett institut för konfektion. Som 37-åring bland övriga 20-åriga studenter hade hon till en början lite svårt att hänga med, men det löste hon genom att gå en kurs på Hermods för att komma ifatt.

Näste make var idealisk, men han ville till en början inte gifta sig.

‒Det passar mig utmärkt, sa jag, jag har inte hunnit bli skild än.

Tillsammans reste de mycket, och Dagny som fortfarande älskar att besöka andra länder beklagar att ingen längre vågar resa med henne.

‒De är rädda för att jag plötsligt ska falla död ner. Men en systerdotter tog risken för två år sedan och följde med till Budapest. Hotellvärden blev så imponerad av min ålder att han på stående fot bjöd oss på gratis hotell och mat i en vecka om vi ville komma tillbaka. Så förra sommaren åkte vi dit igen. Jag är numera en legend i Budapest, och det arrangeras resor i Dagny Carlssons fotspår.