Familj Trädgårdsmästare Carl Johan Burge, Strängnäs, har avlidit i en ålder av 90 år. Han sörjs av barnen Tord, Pär och Annika, barnbarn och barnbarnsbarn, övrig släkt samt många vänner, kunder och kollegor.

Carl Johan föddes i Julita, Södermanland, och hade tre systrar. Föräldrarna Herbert och Ruth Burge drev handelsträdgård, torgade i Katrineholm och levererade till bland annat Julita gård. Det var en frikyrklig bygd, där sång och musik ofta var närvarande. Mamman var duktig husmor och inspirerade barnen till matlagning, vilket blev ett av hans livslånga intressen.

Efter Katrineholms Högre Allmänna Läroverk utbildade han sig till elektroingenjör i Stockholm och bodde hos sin farbror på Södermalm. Vid examen lockade äventyret, och han blev steward på m/s Uruguay som fraktade styckegods mot Sydamerika och kaffe tillbaka. Ofta berättades historier om resorna till Brasilien, Uruguay och Argentina.

Med erfarenhet av sjön och matlagning blev han kock vid en minsvepare som svepte drivminor efter kriget. Han fastnade tidigt för Evert Taubes ballader om Sydamerika, äventyr, skärgård och natur, och deklamerade de flesta vistexterna utantill. Han visslade eller sjöng ofta Taubes musik och hade ett fantastiskt minne även för annan diktning.

Ödet skulle ändra hans tekniska inriktning när hans far förolyckades svårt. Fadern överlevde men Carl Johan måste ta över trädgården. Det goda var dock att han därför träffade Maj-Britt, som han fick ett mycket lyckligt och långt äktenskap tillsammans med.

År 1954 gick flytten till Stallarholmen där Solåkers handelsträdgård blev ett av livsverken. Sonen Kjell föddes och därefter Tord, Pär och Annika. Partihandel i Stockholm samt torghandel i Strängnäs och Mariefred kompletterades med Burges Blommor i Strängnäs. Idag drivs trädgården av sondottern Cecilia och blomsteraffären av sonen Tord.

Carl Johan var också engagerad i blomsterbranschens organisationer. Han blev efter många år vid ordförandeklubban hedersledamot vid Trädgårdsnäringens riksförbund. Utbildning, utveckling och studieresor inom TRF blev en stor del av parets sociala liv.

Efter att ha gett sin fru samma DKW som de haft i ungdomen i 80-årspresent, startade en ny period som en av landets främsta samlare av DKW. Fyra veteranbilar från 1935-1939 renoverades till originalskick.

Carl Johan var aktiv och kreativ med stor omsorg om andra. En skicklig odlare och en central gestalt för många, inom och utom familjen. Efter stroke och lunginflammation har han somnat in och lämnat oss lugnt och stilla. Ända till slutet hade han kvar sin humor, livsvilja och nyfikenhet.