– När jag varit i missbruket har allt handlat om det egna egot, men utanför är jag den snälla, den hjälpsamma som ställer upp för människor till höger och vänster. Sådan har jag varit sedan uppväxten, tror jag var rätt lillgammal och ville hjälpa alla.

Magnus Forsström sitter på tidningsredaktionen och berättar, om ungdomen, drömmar och besvikelser, arbete, goda idéer och framtidstro.

Hemma hade familjen alltid schäferhundar när Magnus växte upp, och han fick också sin egen hund på 80-talet. Högstadiet gick inte helt lysande, men han skärpte sig i nian och fixade betyg över medel.

Artikelbild

Sin första konkava lampa har Magnus Forsström just monterat på Sundbyholms slott, samma vecka som han fyller 45 år.

– Jag hade siktet inställt på att bli hundförare. Men det föll i lumpen, där mitt fystest var för dåligt.

Varken utbildningen till byggnadsritare eller kursen i datordesign har han haft direkt användning av. Hans kreativa ådra har i stället gjort att Magnus jobbat mycket med måleri och snickeri. En tid drev han eget; Manges måleri, men tröttnade på alla kunder som ville betala under bordet. Han drev också gatuköket Kungsmålet på Kungsgatan ett tag. Bland annat.

– Jag tror jag har längsta listan av åtgärder på Arbetsförmedlingen, skrattar han.

I dag jobbar Magnus som möbelsnickare inom kommunens verksamhet, och trivs väldigt bra. Han har prövotid till början av juni och hoppas på en fast anställning.

Att använda alkohol på ett osunt sätt började Magnus med redan efter grundskolan, och det bara eskalerade. Han gick också igenom en tid av ungdomsbrottslighet, men konstaterar att han hade turen att växa ifrån det.

– Jag har barndomsvänner som fastnat i olika typer av missbruk och åker ut och in på kåken.

Genom åren har Magnus gjort många antabusoperationer och legat inne på behandlingshem. Han konstaterar att han fått mycket hjälp från samhället, och nu vill han börja betala tillbaka. Genom att göra gott, med sig själv i fokus.

– När jag är nykter kommer min kreativa sida fram. Jag får så mycket gjort, idéerna bara flödar fram. Men tidigare i livet har jag inte fått vara ifred och skapa. Du blir väldigt poppis bland vännerna när du är duktig på att måla och snickra, säger han och ler snett.

– På snickeriet finns möjlighet till lite egentid, när övriga uppgifter är avklarade.

Det var under en nykter period hans företagsidé föddes.

– Jag jobbade som målare 2005, och var hos en kund och tapetserade. Jag tyckte det var så mörkt i ett hörn av rummet och började fundera. Skulle man inte kunna göra en lampa att placera i hörn? Överhuvudtaget är hörn svåra att möblera. En lampa som fyller hörnet från golv till tak och som samtidigt är en vacker möbel, det blev min idé.

"Inåtböjd konst" eller ConcavArt kallar han sin LED-armatur han utvecklat sedan dess, och som ska kunna passa i såväl hörn som tak. Idéer finns för olika teman och utföranden, kanske ska lampan sitta i ett barnrum eller kanske ersätta gröna växter i vardagsrummet. Motiv på skärmen och färgen på ljuset ska kunna bytas efter behov.

Magnus har fått mycket stöttning från Munktell Science Park och Nyföretagarcentrum, har gått flera kurser i deras regi och planerar att starta eget i höst.

Och redan nu finns den första lampan uppmonterad hos en kund. Det är Sundbyholms slott som i hotelldelen har ConcavArt i ett samlingsrum, och Magnus är tacksam för att slottschefen Eric Johansson varit ett väldigt positivt bollplank och stöd i processen. Men han har kontakt med fler presumtiva köpare, och hoppas även på utlandet. En bekant i Tyskland driver hotell i Saudiarabien och har visat intresse för lamporna.

– Jag har länge bott framför datorn och jagat kontakter. Förhoppningsvis ger det resultat.

Nu har jag så mycket bra saker på gång i livet, jag har framtidstro.

Nu har Magnus varit nykter en längre tid. Och den här gången har han gett sig den på att lyckas.

– Det är inte värt att dricka, ingenting blir bättre. Och jag vill inte tappa ansiktet en gång till. Nu har jag så mycket bra saker på gång i livet, jag har framtidstro.

Samtidigt vet han att det är i perioder av flyt det kan gå åt helvete. Det får inte gå för bra på en gång. Då finns risken att behovet av att fira framgångarna med något drickbart blir för starkt. Ur frustrationen över att trilla dit är det lätt hänt att beroendet växer igen. Alla extrema känslostämningar gör det lättare att falla tillbaka i skiten.

– Jag skulle ha varit med på ljusfestivalen 2016 i Eskilstuna med mina lampor, men alkoholen ställde till det. Men, jag ser inte mina återfall som misslyckanden utan tar det som nyttig erfarenhet.

Jobbet, lamporna och att hålla sig nykter. Det är vad han vill koncentrera sig på nu.

– Jag har fladdrat från det ena till den andra genom livet, men nu är det dags för mig att satsa på mig själv. Skapa en fast punkt i tillvaron och finna trygghet. Jag har en vision om hur jag vill forma min tillvaro, och den ska jag koncentrera mig på. En dag i taget.