Roten till Anns dansglädje hittar man i barndomshemmet i det skånska fiskeläget Råå. Där var det dans och musik vareviga dag, och föräldrarna kunde ta en spontan svängom i köket medan de lagade mat. Hon beskriver familjebilden som trygg, passionerad och full av energi.

– Min familj är fortfarande likadan. Lite italiensk nästan, alla pratar samtidigt och armarna flyger och man skrattar högt och det är väldigt kärleksfullt, säger hon.

I det hemmet var det inte konstigt att dottern Ann utvecklade en passion för dans. Hon började i dansskola som tioåring och flyttade till London som 17-åring. Det var i England de bästa danslärarna och skolorna fanns, och bäst var vad Ann ville bli. Det gick ganska bra – med sin svenska danspartner Göran Nordin tog hon sex SM-guld och kom sexa i VM i tio-dans i australiska Perth.

Artikelbild

| Ann Wilson har sin hobby som jobb och passionen för dans brinner än: ”Då är man lyckligt lottad, tycker jag.”

Sedan gifte hon sig med den australiska dansaren Paul Wilson och med honom som partner kom fler framgångar. De vann bland annat sju australiska danssportmästerskap och var som bäst rankade sjua i världen. Dessutom drev de en dansstudio i Sydney, och reste världen runt med uppvisningar och shower.

Min pappa var fiskare, och havet är min tillflyktsort.

Från huset på stranden i Austinmer Beach var det sex mil till studion i Sydney. Ann körde varje morgon längs kustvägen Grand Pacific Drive och trivdes med tillvaron. Hon var inställd på att bo kvar men ödet, eller snarare hennes man, ville annorlunda. Ann blev gravid och Paul tyckte att det var klokast att flytta till Europa, där resorna till uppdragen ut i världen skulle bli kortare. Vips byttes huset på stranden ut mot en liten lägenhet i Helsingborg. Och Ann fick börja på ruta ett med att bygga upp ett nytt liv i dansens tjänst i Sverige. Det var tufft, men i sådana lägen har hon nytta av sitt goda humör och stora energi.

– Jag har faktiskt fått frågan många gånger, att du kan väl inte gå runt och vara så där glad hela tiden. Men jag känner att man kan välja hur man vill se på livet, i alla beslut och i allt man gör. Klart att jag är realist också, men vill jag få energi i en situation måste jag också välja ett perspektiv som kan ge mig energi.

Artikelbild

| Här, vid havet utanför Råå, hämtar Ann Wilson kraft.

Men hennes gränslösa driv har också satt krokben för henne. Tre år efter skilsmässan från Paul gick hon in i väggen, kroppen orkade inte med och hon blev sjukskriven för utmattningssyndrom. Återhämtningen fick ta den tid den behövde, men hon kan fortfarande känna av sviterna under hektiska perioder.

Ann Wilson har fått lära sig att ta hand om sin hälsa och lyssna på sin kropp. Havet har alltid varit en stor del av hennes liv, från uppväxten i Råå, via strandvillan utanför Sydney och tillbaka till Råå igen. Havet är hennes främsta kraftkälla.

Artikelbild

| Ann Wilsons pappa var fiskare och i Råås hamn trivs hon allra bäst.

– Min pappa var fiskare, och havet är min tillflyktsort. När jag behöver ladda batterierna så är det med promenader längs vattnet.

Numera lever hon ett liv i bättre balans, med lagom mycket jobb och med en priolista som toppas av samvaro med sonen Tom. I dagarna drar det ihop sig till final i "Let’s dance", där hon har suttit i juryn sedan programmet startade. Dansen är fortfarande central för Ann Wilson, som ser den som en brygga mellan musik och fysisk rörelse.

Artikelbild

| Ann Wilson har suttit i juryn för "Let's dance" sedan programmet startade. Här tillsammans med Cecilia Lazar och Tony Irving.

– Man får ge utlopp för musiken genom kroppen.

Kan man bli för gammal för dans?

– Aldrig. Du kan sittdansa på en stol om du vill. Så länge du kan höra musiken och känna den i delar av kroppen så kan du dansa.