Mats Jacobsson är född och uppvuxen i Malmköping. Efter sina studier började han i den privata sektorn, både som anställd och i egen teknisk firma.

Från senare delen av 70-talet undervisade Mats i bland annat matematik, NO-ämnen och el på AMU i Vilsta i Eskilstuna. Vid den tiden var AMU stort och Mats trivdes utmärkt där, men 1984 kände han att gymnasiet lockade och det blev en tjänst på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna, följt av en sejour på dåvarande Isbergsgymnasiet i Oxelösund.

– En trevlig tid. Jag minns en rolig episod då en hel klass plötsligt tog ledigt på egen hand. Anledningen var att någon fisk gick till ute i skärgården och eleverna passade på att fiska, berättar Mats.

Resorna till Oxelösund var långa, och snart blev han erbjuden en tjänst på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Det kom att bli cirka 26 år på skolan, och sedermera också på Teknikcollege.

Parallellt med lärartjänsten har Mats läst många kurser, de senaste var designkurser på KTH i Stockholm.

Så småningom började pensionärslivet hägra och han gick i pension 2010.

– Men det ledsnade jag på snart nog, konstaterar den hängivne läraren.

Han har därefter haft tjänster på bland annat Grillska gymnasiet i Eskilstuna och Bildningscentrum Prins Wilhelm i Flen. På den sistnämnda skolan blev det över tre år.

– En rolig tid ”att se andra grytor koka”.

Nu har Mats undervisat i Katrineholm innevarande år, och totalt har det blivit över 40 år som lärare.

– Vi får se hur det blir till hösten. Det är så roligt att arbeta med människor, fast man kan nog inte säga att lärarnas villkor blivit bättre.

Fritiden har Mats fyllt på fädernesgården och med motorsport; först med lite speedway som följdes av rallykörning. Men numera är det lite lugnare aktiviteter som gäller, som fotografering och att följa med i samhällsdebatten.

Födelsedagen firades redan i lördags, med stor 70-årsfest för syskon, barn och barnbarn, övrig släkt och vänner.

– Till midsommarafton är det svårt att locka med födelsedagskalas. På det här sättet blev alla nöjda, och vi fick fira både mig och sommaren, säger en glad jubilar.