– Jag fick fina bevis för att träningen i USA ger resultat under SM i sommar. Jag satte flera pers och simmade väldigt bra, blev sammanlagt tvåa av alla deltagande 98:or. Det känns riktigt skönt att se förbättringarna.

Karl Lindoff var i tioårsåldern när han hittade "sin" idrott efter att aktivt ha testat en rad sporter; friidrott och olika kampsporter. Att kanalisera sin livliga energi till banorna i bassängen funkade perfekt.

Ganska snart blev träningen mer seriös och han började tävla, med allt bättre resultat. Under tonåren hann det bli runt 15 SM-tävlingar inklusive lagkapper, och laget från Eskilstuna – med Karl på fjärilssim – rankades topp 5 i Sverige. Sen kom gymnasiet.

Artikelbild

Sommaren i Eskilstuna har fyllts med feriejobb och umgänge med vänner och familj. Nu är det dags att återvända till Saint Louis.

Han valde naturvetenskapliga programmet, och kombinationen av hårt plugg, intensiv simträning och höga ambitioner golvade honom till slut och i början av trean sjukskrevs han en månad för magsår. Under ett halvår koncentrerade han sig enbart på skolan, och kroppen läkte.

Redan när magen sa ifrån hade Karl dock redan börjat tänka på USA, och en eventuell möjlighet att få kombinera vidare studier med simningen.

– Där satsar man mycket pengar på talang och bra prestationer. Framgång är det som gäller, och jag gillar det tävlingsinriktade tankesättet. Jag älska att vinna, vägrar förlora. Redan på första SM-tävlingarna efter sjukdomsperioden simmade jag bra.

Valet av gymnasieutbildning tyder också på att Karl har en riktig vinnarskalle.

– Jo, det var väl ingen annan simmare som gick natur, ler han.

– Men jag ville bevisa att allt är möjligt. Att de som hävdade att jag inte kunde välja både bra utbildning och en satsning på simningen hade fel. Natur gav den bredaste behörigheten till högre studier, och jag ville plugga tillsammans med andra drivna människor med samma ambitioner. Dessutom ville jag visa de yngre simmarna att man faktiskt kunde klara både och. Jag är tacksam för att jag inte gav mig.

Hans bästa simmarbedrift så här långt är just att han har tagit sig till USA, konstaterar Karl Lindoff. Han sökte själv till en amerikansk skola, och en annan skrev samtidigt till honom med ett erbjudande han till slut valde, och han fick såväl akademiskt som idrottsstipendium.

– Jag har väldigt roligt i USA, har fått ett bra socialt liv och det är varmt och skönt i Missouri. Visst är det intensivt med både studier och elitträning och tävlingar med skolans simlag. Men de är bra på att anpassa perioderna så att man hänger med. När tävlingssäsongen är helt galen är det lite lugnare på skolan och tvärtom. Fast du får inget gratis i USA, det är vinna eller försvinna som gäller.

Karl läser en kandidatexamen i sports business management och en i matte, samt en master i business.

– Jag började med biologi, tänkte att jag tar nåt enkelt. Men så blev jag nyfiken att prova business och kände direkt att detta ville jag göra.

Drömjobbet i framtiden vore en plats som finansansvarig eller marketing manager för ett idrottslag, en arena eller koncern inom idrottsvärlden. Eller kanske ett eget fitnesscenter. Att läsa två kandidatexamen ger honom fördelen att få jobba i tre år i USA innan han behöver lämna landet. Det blir också lättare att därefter få ett green card och kunna stanna.

Och inom simningen, där det i dag är rygg- och frisim som gäller, är förstås ett av målen att få representera Sverige i större sammanhang. Landslagets förbundskapten är välkommen att höra av sig.

– Om fyra år får man välja, elitmässigt idrottande eller en jobbkarriär. Det vore kul att ta ett år eller så helt till simningen. Men ringer Adidas i Tyskland och erbjuder mig en tjänst åker jag direkt.