Drygt 80 år senare gästade Stephen Done, kurator på Liverpool FC:s museum, arenan för en improviserad minnesstund.

– Jag tycker det är trevligt att uppmärksamma en sån här händelse, säger Christian Welander, mångårig kanslichef hos Södermanlands fotbollförbund.

Welander kände väl till händelsen den 2 juni 1939.

Artikelbild

| Stephen Done och Christian Welander betraktar matchbollen med autografer från juni 1939. "Historien växer", säger engelsmannen.

– Matchen omnämns i boken som gavs ut när vi fyllde 100 år. Dessutom har vi både matchboll med autografer och en jättelik vimpel på kansliet, konstaterar Welander.

I fredags kväll fick Christian Welander träffa Stephen Done och Anders Beijer, eldsjäl inom Liverpools svenska supporterklubb i Enköping och den som låg bakom besöket från England.

– Jag har arbetat som kurator i 22 år. Jag håller på Liverpool men fick av en slump reda på att klubben skulle starta ett museum, berättar Stephen Done, före detta lärare.

Andreas Beijer hämtade honom på Arlanda vid lunchtid i fredags. Via Mariefred hamnade duon på Tunavallen.

Artikelbild

| Eskilstuna-Kuriren den 3 juni 1939.

– Vi ville göra en resa i Liverpools spår från 1939. Den gången hade laget stannat för att äta lunch i Mariefred, då de bodde på hotell i Stockholm. Stephen Done är dessutom väldigt intresserad av tåg och då passade det bra att besöka järnvägen, säger Beijer.

Engelsmannen hade med sig ett museiföremål från besöket för drygt 80 år sedan, nämligen en tallrik.

Artikelbild

| Stephen Done var imponerad av Tunavallen med bostäder i de fyra hörnen. Här håller han upp en minnestallrik från matchen 1939. Stephen Done flankeras av Andreas Beijer från LFC:s supporterklubb i Enköping och Christian Welander, Södermanlands fotbollförbund.

– Helt klart en favorit. Men just nu har vi den inte framme, det är lite dåligt med utrymme, säger Stephen Done och syftar på att klubben nyligen vunnit Champions league, Supercupen och World cup.

Han var mycket imponerad av både den välbevarade vimpel och den läderboll som Christian Welander visade upp.

– Jag har aldrig sett en så stor vimpel. Det var underbart att få se både den och bollen. På bollen fanns bland annat en autograf från Tom Cooper. Det var en spelare som dog i en motorcykelolycka året efter. Han saknade hjälm. Hans fru var gravid vid tillfället och födde en flicka kort senare.

Mötet den 2 juni 1939 lockade cirka 8 000 åskådade till Tunavallen. LFC vann med 6–0 över ett lag bestående av spelare från främst IFK Eskilstuna.

I Liverpool spelade bland andra Matt Busby som senare skulle leda Manchester United med stor framgång.

I lördags, 29 februari, framträdde Stephen Done på en supporterträff i Enköping. Då fanns Christian Welander med, liksom Pierre Kubalski som sitter i Södermanlands fotbollförbunds styrelse.