– Vi har valt att inte priskonkurrera. Kvalitet, vettiga löner och vidareutbildning är vad vi satsar på, och vet att det finns kunder som väljer oss på grund av detta, berättar ägartrion.
Tomas Carlén är den som jobbat här längst, han började på Hallberts 1968. 1982 kom Susanne Lindgren och för 13 år sedan anslöt sig Kenneth Redlig.
– I tre generationer höll sig ägandet inom familjen Hallbert. Grundaren Peter Walter lämnade så småningom över till sonen Pehr, efter att de i flera år arbetat tillsammans. Pehs dotter Marie jobbade på salongen till 2008 innan hon gick vidare till nya uppdrag. Men namnet lever kvar och vi gör vad vi kan för att vårda arvet och det inarbetade goda ryktet.
– Inte minst ställer vi hårda krav på oss själva. Och vi förväntar oss att våra kunder gör det också, säger Susanne.
– I gengäld ska man som kund känna sig betydelsefull, bortskämd och ompysslad, med massage i stolen och kaffe i porslinskopp. Med en godisbit till.
Också lokalerna har förblivit - nästan - desamma genom åren.
– Peter Walter körde igång i ett litet utrymme i den bakre delen av dagens lokaler. Sedan flyttade verksamheten och låg en trappa upp, ovanför dagens Kebabhuset. 1993 flyttades salongen tillbaka. Lokaler slogs ihop och verksamheten byggdes ut till dagens storlek.
I salongen finns nu, jubileet till ära, en rad gamla fotografier att beskåda från åren som gått, och en stor pärm rymmer mängder av gamla tidningsartiklar och annonser, som lockar med sköna löften som: "Fräsch hy samt en charmfull frisyr ger kvinnan på vårpromenad säkerhet och elegans".
– Ja, vi är ju så gamla att vi hunnit skänka ett antal åldrade apparater till museet, skrattar Susanne och Tomas som alltså jobbat ihop i över 30 år. En tredje mångårig kollega - Kerstin Jonson - gick i pension i maj, efter 49 år på Hallberts.
Men, konstaterar ägarna, yrket är långt ifrån statiskt. Det utvecklas ständigt och det gäller att hänga med och hålla sig och sina kunskaper up to date. Från rullade frisyrer på 50-talet, över permanentningarnas årtionden har trenderna nu gått betydligt mer mot färg, förlängningar och styling.
– I dag skulle jag säga att det är färgförändringar som är det riktigt stora, menar Kenneth.
– Och där har vi tre starka kort i Sofia, Mikaela och Manuela, salongens framtid som ägnar sig mycket åt de senaste trenderna.
Men traditionen är basen för verksamheten på Hallberts. Delägarna visar de gamla guldspeglarna och kristallkronan som hängt här i många decennier, och de pratar om "Hallbertsandan".
– Den bygger på att vi värnar om den unga generationen frisörer, tar in praktikanter från gymnasiet och ser till så att de blir välutbildade och eventuellt sedan kan stanna på salongen som lärlingar. Med en gedigen utbildning kan de ta betalt för sitt jobb och kunderna finner behandlingen prisvärd. De yngre hjälper samtidigt oss gamlingar att hålla koll på utvecklingen, förklarar Tomas som i dag är den som tagit över efter PW och håller i konceptet med namnet "Young generation team".
Så kommer dagens nästa kund - som inte är vem som helst, visar det sig. Lenah Eklind är dotter till PW Hallbert, gick i lära hos sin far och jobbade också en kort tid på salongen innan hon gifte sig. Att Hallberts i år kan fira 80-årsjubileum tycker inte Lenah är förvånande alls.
– Far var väldigt driftig och visste vad han ville. Han byggde upp ett företag som höll.
– Visst måste det ha varit ett hårt jobb i början. Far arbetade från tidiga morgnar till sena kvällar, och hemma fanns jag som ettåring. Men det lönade sig ju. Och jag tycker att dagens frisörer är lika duktiga. Jag kommer hit varje fredag och de tar så väl hand om mig.