– Det är en lång resa jag gjort. Men jag har alltid lyckats vända det jobbiga till något bra, positivt och kul. Hur jag lyckats är något jag gärna pratar med unga människor om. Det säger Goran Asaad när vi träffar honom under ett besök i gamla hemstaden Eskilstuna.
– Jag hade egentligen en jättebra barndom och uppväxt, men när man är lite udda utsätts man lätt för omgivningens hån. Folk kunde inte förstå att jag hette Göran. Och när jag pratade om att jag skulle bli en känd skådespelare, och imiterade skådisar och droppade citat från filmer, tyckte de jag var ännu konstigare. Jag stack ut, var sprallig och syntes.
– Människor vill alltid hitta fel hos dem med ambitioner, de som säger och gör vad de själva innerst inne längtar efter. Man kan väl inte bara komma här och välja en väg ingen annan gjort förut?
Han konstaterar att visst blev han ledsen och sårad. Som liten vill man vara med i gemenskapen, men han hamnade ständigt lite vid sidan av. Han minns känslan. Och prickarna över o:et försvann.
Men Goran höll fast vid sina drömmar. Inte ens en ovanligt opsykologisk syokonsulent under gymnasietiden med teaterinriktning fick honom på andra tankar med sitt "det kan du inte" och "sluta drömma och var realistisk".
Han pratar energiskt och uppträder beslutsamt och självsäkert. Det är ett medvetet val.
– Jag gillar att inspirera, uppmuntra och ge hopp till andra. Om man bara vågar finns det så mycket livet erbjuder och jag är stolt över att ha det här positiva drivet kvar i kroppen.
Efter gymnasiet flyttade Goran till Stockholm.
– Det är lätt att bli sittande, utan jobb, utan bostad, om man bara drömmer och inte ser till att ta åtminstone ett steg i rätt riktning. Stockholm blev ett viktigt steg.
Han jobbade tre månader på restaurang och därefter lika länge som telefonförsäljare innan han fick jobbet som säljchef. Under de 2,5 åren på posten var han chef för såväl Adam Tensta som Sean Banan.
Goran Asaad har också varit en framgångsrik idrottare. Han började träna taekwondo redan i grundskolan, och 2006 var han med i landslaget och togs ut till VM i Kina.
– Jag var i toppform, men valde att tacka nej och lyssna på hjärtat i mitt livs största beslut. Jag skulle satsa på standup-komiken, som jag börjat lite med och fått bra flyt på. Det krävs ofta en process för att bli skådespelare och jag bestämde mig för att gå den här vägen – ingen enkel men en kul väg. Jag blev en av Sveriges första ståuppare med invandrarbakgrund.
– I mångas ögon gjorde jag det otänkbara när jag gav bort min VM-plats och jag fick höra hur dum i huvudet jag var som valde att satsa på karriären. Men det var där allt började, och jag ångrar inte mitt beslut en sekund.
Standup-karrriären har gått bra. Goran kan räkna in över 600 framträdanden och under fem år livnärde han sig på detta innan han utbildade sig på Calle Flygare teaterskola. I dag har han eget företag, gör en del reklamjobb, håller inspirationsföreläsningar för bland annat gymnasieelever och är aktiv framför kameran.
Och nu väntar drömmålet. Snart går flyttlasset över Atlanten.
– Jag har en mentor i Los Angeles, som jobbat med namn som Jason Alexander och Christ Rock. Genom honom har jag fått flera erbjudanden om filmprojekt. Jag kan inte avslöja något nu, men i höst kör vi igång.
Fortfarande kan Goran känna frågan bakom sin rygg: Vem fan tror han att han är? Men allt är lätt om man bara vill, hävdar han. Allt har sin mening och allt i livet handlar om egna val. Gud har gett oss instinkter, det är upp till oss att använda dem.
De senaste fem åren har Goran jobbat med att rikta all uppmärksamhet inåt i stället för att låta sig påverkas så mycket av omgivningen. Han råder alla människor att göra detsamma.
– Bra självinsikt är viktigt även om det inte är så enkelt att skaffa sig. Men prata med dig själv, lyssna inåt och bli mindre beroende av vad andra säger. Vilka planer, drömmar och mål har du med ditt liv? Var din egen chef, ta dina egna beslut, gör vad du känner att du älskar att göra och låt inte kompisarna eller föräldrarna styra dig.
Att läsa hjälper dig att hålla den inre dialogen igång och utvecklas som människa, säger han och tipsar om några av favoritböckerna.
Vad gör du om tio år?
– Jag är en etablerad skådespelare och jobbar med välgörenhet. Jag vill bli en ambassadör för mänskligheten, involvera mig i vad som händer i världen och ge tillbaka, som Bill Gates gör. Folk tror det fungerar tvärtom, men när du ger till någon annan ger du faktiskt till dig själv.
– Det är det som är det fantastiska med livet. Ge en komplimang och du får den tillbaka. Det är så mäktigt att ge till en annan människa. Och universum ger dig feedback hela vägen, signaler om och tecken på när du är på rätt väg och när du bör välja ny bana. Därför är motgångar bra att ta sig igenom, de fungerar som en liten väckarklocka.
Goran Asaad har haft sina svackor.
– Självklart har jag mått dåligt i perioder av mitt liv, jag är ju människa. Jag har känt tvivel och rädsla, och jag tycker att skolan borde ta ett större ansvar för unga människors psykiska välmående. Men, man måste själv ta ansvar. När folk märker att man är fullt medveten om och okej med något de försöker göra narr av, slutar de ofta vara elaka. Det är så länge man inte accepterar sig själv fullt ut som det kan vara jobbigt.
Anne-Lie Andersson
anne-lie.andersson@ekuriren.se
016 - 15 61 83