"Här sker små underverk hela tiden"

Stroke- och Parkinsonpatienter har god hjälp av funktionsinriktad musikterapi i sin rehabilitering. Balans, rörlighet, koordinationsförmåga, tal och andra funktioner förbättras snabbt. Det visar en färsk forskningsstudie gjord på patienter i Eskilstuna.

Eskilstuna2014-05-30 06:00

"Det går inte att göra mer". Att låta en stroke- eller Parkinsondrabbad - eller på annat sätt sjuk - person höra det utlåtandet är något som gör Karina Larsson och Margareta Ericsson upprörda. På sin praktik i Eskilstuna ser de varje vecka patienter av olika slag göra stora framsteg.

– Det är aldrig försent för en människa att utvecklas. Det gäller bara att hitta rätt kanal in.

På FMT Behandlingscenter erbjuder de ett helhetskoncept, som kan skräddarsys efter behov. Hit kommer såväl barn som vuxna, individuellt och i grupper, med ADHD, autism, utvecklingsstörning, olika funktionshinder och fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar eller olika typer av rehabiliteringsbehov.

– Efter behandling hos oss kan dessa patienter utvecklas enormt. Lära sig knäppa knappar, laga mat, bädda sängen. Här sker små underverk hela tiden.

Karina Larsson och Margareta Ericsson startade FMT Behandlingscenter i Eskilstuna för två år sedan. Som FMT-terapeuter har de jobbat i många år, Margareta har bland annat varit anställd i kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

– Allt vi kan på området har vi kopplat ihop till ett brett koncept. Att musik är ett utmärkt verktyg till fysisk, psykisk och social utveckling av alla slag hos både barn och vuxna är tydligt.

Och nu finns en färsk studie som bekräftar vad de säger.

För bidragspengar de fått från Tillväxtverket för att utveckla sitt företag köpte de in en neuroforskare från Karolinska som genomfört pilotstudien "FMT-behandling för patienter med stroke och Parkinsons sjukdom". Tio sörmländska patienter i respektive sjukdomsgrupp deltog och fick 21 behandlingar.

Resultatet är tydligt. Deltagarna visar förbättringar av såväl balans, rörlighet, liksidighet, minne, och koncentration som livskvalitet. Patienterna har själva förklarat att initiativförmåga, mående, humör, uthållighet, sömn och socialt liv förbättrades under projektveckorna. Livsgnistan tändes igen, menade vissa.

– Vi valde stroke och Parkinson eftersom det är två patientgrupper som vi har lång erfarenhet av i FMT och som själva anser att de inte får så mycket rehabilitering. Med vår terapi kan de helt individanpassat träna upp och utveckla olika funktioner i kroppen på ett väldigt finurligt sätt. Vi pratar inte alls, här bara gör vi saker, skapar förutsättningar för individen. De får tänka själva, tolka övningen och styra rörelsen.

Många av deltagarna var slutbehandlade inom landstinget när de antogs i projektet.

– Här har de utvecklats enormt, med såväl väntat som oväntat resultat.

Nu skjuter Landstinget Sörmland till pengar för ytterligare en omgång musikgympa för Parkinsonförbundets medlemmar i länet. Karina och Maggan åker runt i tio veckor och träffar deltagare i ett antal sörmländska städer.

De vill att kommun och landsting ska få upp ögonen för vad FMT har att erbjuda. I dag får patienterna bekosta sin behandling själva, en inte så enkel uppgift för den långtidssjuke.

– Vi skulle önska att sjukvården såg oss som det komplement vi är och att Eskilstuna till slut förstår vad det är vi gör och börjar dra nytta av oss. FMT borde finnas med som ett valbart behandlingsalternativ.

Karina Larsson och Maggan Ericsson konstaterar att andra länder kommit betydligt längre på området alternativa behandlingsmetoder. I juli är Karina inbjuden till Japan för att föreläsa om FMT på tre universitet i Tokyo och i augusti reser båda två till Sydkorea för att delta på en stor konferens om kognition och perception. Där ska forskare från tekniska högskolan i Dresden presentera en första studie av den mätmetod för FMT som forskarna påbörjat i Eskilstuna tack vare stroke- och Parkinsonprojektet.

– Men vi ser fram emot att Eskilstuna kommun, landstinget och Mälardalens högskola tar sig tid att sätta sig in vårt koncept. Om de anlitar oss sparar de mycket pengar till samhället och framför allt ökar livskvalitén hos den enskilde individen.

Nästa vecka:

Parkinsonpatienter om sina framsteg med FMT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om