Karins affärsidé ett blomstrande miljötänk

— Det känns viktigt att dra sitt strå till stacken och göra vad man kan för miljön. Privat tycker jag att det är angeläget att välja svenskodlat och ekologiskt i så hög utsträckning jag kan när jag handlar. Då vill jag kunna erbjuda mina kunder detsamma.
Det säger Karin Larsson, vars blomsterbutik erbjuder etiskt producerade blommor, svenskodlat och närproducerat.

Eskilstuna2014-03-01 06:00

Eskilstuna-Kuriren fick ett brev från en miljömedveten Eskilstunafamilj, som uppmärksammade oss på att det inte är alldeles enkelt att handla snittblommor, buketter, kransar, gravsmyckningar och andra blomsterarrangemang om man samtidigt vill göra miljövänliga affärer.

Enligt tipset finns det bara en enda liten blomsterhandel i Eskilstuna som har ett gediget miljötänk.

Vår nyfikenhet väcktes, och huruvida det bara går att handla miljömärkta och ekologiska blomster på ett ställe i stan ska vi låta vara osagt. Men vi gjorde ett besök hos tipsarens favorit.

För närmare fem år sedan öppnade Karin Larsson sin butik Decoflor på Rådhustorget, och redan innan start hade hon sin affärsidé klar för sig.

— Jag ville satsa på närproducerat och Fairtrade, och samtidigt hålla hantverket i fokus. Dessutom är det roligt med nytänkande och att inte ha samma utbud som alla andra.

Karin förklarar att visserligen får inte odlarna använda vilka besprutningspreparat som helst i växthusen längre, och det har blivit mycket vanligare i dag med biobekämpning av skadeinsekter. Men, fortfarande används en del cancerframkallande och hälsofarliga medel.

En blomsterodling är dessutom väldigt energi- och vattenkrävande, med behov av klimatkompenserande insatser.

Själv har hon som handlare tagit ett steg längre, genom att noggrant välja leverantörer.

— Jag är inte där till 100 procent än riktigt, det måste ju finnas en efterfrågan från kunderna för att det ska funka. Och det är en rätt tuff bransch. Men det blir lättare och lättare att byta ut gamla märken och leverantörer. Vi har ju profilerat oss som miljövänliga redan från start, och allt oftare kommer kunder in och frågar efter specifika blommor eller varor som är lokalodlade eller miljömärkta. Det är roligt.

— Dessutom kan allt fler leverantörer erbjuda ett utökat sortiment. I dag finns så många bra miljövänliga metoder att använda vid odling och tillverkning.

Vad som är svårt att finna än så länge är exempelvis, som tidningens tipsarfamilj påpekade, gravsmyckningar utan ståltråd, plast och besprutningar.

— Därför gör vi våra egna miljövänliga binderier från grunden och satsar på hantverk med omsorg. Just nu jobbar jag med att utveckla ekologiska begravnings- och bröllopsbinderier. Det är roligt att det finns nya typer av tekniker att lära sig och utvecklas av.

Eskilstuna har ju turen att kunna ståta med en egen tulpanodlare. Det är Gustafslunds handelsträdgård, som varje år driver fram 18 miljoner tulpaner. När Karin köper sina tulpaner från Hällbybrunn väljer hon att åka ut och hämta buketterna själv.

— Leverantören är en grossist från Örebro, som annars kör runt i regionen i onödiga svängar innan jag får mina tulpaner.

En handelsträdgård i Västerås odlar krukväxter som Karin Larsson är förtjust i. Det finns även odlare i Stockholmstrakten. Och rosorna kommer bland annat från Järna, där en av Sveriges fåtaliga rosodlare (med miljötänk dessutom) verkar.

— Då vet man att rosorna är precis nyskördade. Det är en väldig skillnad jämfört med rosor som fått åka långt. De nyskördade dricker väldigt mycket vatten, men håller sig fina desto längre.

Många av Karins kunder efterfrågar Fairtrademärkta blommor som ett alternativ till närodlat, och det har ju också funnits på marknaden ett längre tag. Men först nu har de blivit riktigt stora och fina, konstaterar hon.

— De rättvisemärkta rosorna från Kenya är väldigt populära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om