Det är nog få sportintresserade i Eskilstuna som inte känner till Runar Svensson. Fotbollsknatten, den snabbe friidrottaren, simtalangen, vattenpolostjärnan i Tunafors, tränaren, ungdomsledaren och en av Guifs största genom alla tider.

Under sin karriär vann Runar bland annat nio SM-guld i vattenpolo där det även blev 124 landskamper och tre EM-slutspel. Men i en intervju i tidningen för några år sedan lyfte han fram ett par andra saker som bästa egna idrottsminne.

– Jag blev svensk juniormästare på 100 meter ryggsim och slutade min tränarkarriär med att starta bollskolan i Guif – den är jag stolt över, sa han då.

Artikelbild

När slutställningen i omröstningen århundradets guifare presenterades i slutet av 1999 blev Runar Svensson trea bakom Bo "Bobban" Andersson och Erik Hajas. Fyra kom Tomas Svensson.

– Ja, man får inte glömma att nämna "Runars bollskola" som han brann för, säger Håkan Åskag och fortsätter:

– Han var ju även en duktig idrottsman. Fenomenal i simning och vattenpolo som han höll på med tills han var 31 år.

Det var först när Runar var 15 som handbollen kom in i hans liv. Runar blev både spelare och senare tränare för Guifs herr- och damlag. Han har varit kanslichef, suttit på många olika poster i Guifs styrelse och även tränat Katrineholm under några säsonger i slutet av sjuttiotalet.

– Han har även varit ungdomsledare för både mig och Tomas (yngste sonen Svensson). Han tog över när det var en ledare som inte dök upp. Han inspirerade många att satsa på handboll, som Bo "Bobban Andersson, och har rekryterat många bra spelare. Han var exempelvis med och tog Mattias Zachrisson till Guif från Irsta, säger Håkan.

Artikelbild

Den då 17-årige och mycket stilige Runar Svensson flankeras av två balettsimmerskor från Amerika vid en kombinerad uppvisning/simtävling i Eskilstuna 1956.

Han var snäll, rättvis och ärlig. Man hade respekt för honom.

Sonen Håkan Åskag

Genomgående, oavsett roll eller idrott, hade Runar alltid en ledande position.

– Min farfar dog när pappa var 19 år. Så han fick ta ett stort ansvar redan som ung, säger Håkan.

Hur var han som pappa?

– Han var snäll, rättvis och ärlig. Man hade respekt för honom, säger Håkan och fortsätter:

– Han var mänsklig och ganska glömsk och disträ. Han har alltid stöttat oss och även farit runt i världen och sett många matcher med Tomas. Då fick han se sin yngste son i hans framgångsrika karriär.

Den svenske målvaktsstjärnan Tomas Svensson har spelat i klubbar som Barcelona och Hamburg. Han har vunnit sex raka Champions League-titlar. Tomas har även VM-guld, EM-guld och tre OS-silver på meritlistan.

OS i Barcelona 1992 och VM i Prag 1990 är två av alla högtidsstunder som Runar fick uppleva på plats.

Han har under alla år även varit en flitig besökare i Sporthallen och senare Stiga Sports Arena. Han gillade dagens handboll.

– Den är mycket roligare och framför allt snabbare än på vår tid, sa han för några år sedan.

Han har varit engagerad och alltid haft åsikter och synpunkter om sporten.

Runar hade med sig lillebror Rolf på såväl handbollsplanen som i vattenpolobassängen.

1957 träffade Runar sin livskamrat Lisbeth på en simtävling i Varberg och 1962 gifte sig paret.

De senaste åren har Runars liv berikats av sju barnbarn – Håkans Ellen, Erik, Maja och Markus samt Tomas Max, Julia och Teo.

– Han var jättestolt över dem. Det var stort för honom.

Förra lördagen var Runar och såg sina sista handbollsmatcher. Först när barnbarnet Erik spelade med GP och därefter en USM-match med Guif där ett annat barnbarn, Markus, spelar. I samband med den fick Runar även ta ut matchens lirare.

Han har åkt in och ut på sjukhus under de senaste åren.

Sonen Håkan Åskag

Runar hade hjärtsvikt och för flera år sedan drabbades han av en stor infarkt. Han har även fått sin höft opererad. I torsdags orkade inte kroppen längre.

– Det känns för jävligt. Han har åkt in och ut på sjukhus under de senaste åren men trots att fysiken inte räckte till så var han helt med i matchen, säger Håkan Åskag.

I samband med söndagens allsvenska dammatch mellan Guif och Hellton hedrades Runar Svensson av Eskilstunaklubben. På läktaren fanns Håkan och Tomas

Runar Svensson, som föddes den 13 februari 1939, blev 79 år.

– Jag har haft ett mycket bra liv och idrottsliv, sa han till tidningen för snart tre år sedan.

Runar sörjs närmast av hustrun Lisbeth Svensson samt sönerna Håkan Åskag och Tomas Svensson med familjer.