Träning och idrott är det största intresset hos Gustav Hellgren, 29. Ibland reser han och ibland kollar han på Sagan om ringen. Men det är träningen som gäller, så har det varit ända sedan han var fyra år gammal. Då flyttade han tillsammans med sin familj till Newcastle i England.

– I England spelar man fotboll och då spelar man också fotboll. Det är väldigt strikt där. Man tävlar i fotboll och får priser redan i fyra års ålder. Det bara är så, säger Gustav.

Det är jättekul att få träna just tjejer och de är verkligen superduktiga.

Artikelbild

– Att få någon att hitta motivationen handlar inte om att ha bästa medlemserbjudandet. Det handlar om pedagogik. Att se och förstå sin kund.

Efter drygt två år i England flyttar familjen tillbaka till Sverige och Gustav fortsatte att spela fotboll. Men det dröjde inte länge förrän han kom in på basket och efter det innebandy.

– Jag har alltid varit en tvåsportare och sedan valt att gå vidare med en av sporterna.

I dag spelar han inte själv innebandy men tränar istället damer inom idrotten, vilket han gjort sedan 2016.

– En vän lurade mig att träna hennes dotters lag. Sen var jag fast. Det är jättekul att få träna just tjejer och de är verkligen superduktiga. Det bästa med tjejer är att de är intresserade av varför, hur och när. Då får jag träda in och vara pedagogisk och coachande på de sätt som jag är bäst på.

Artikelbild

– Jag får väldigt mycket tillbaka av att arbeta med människor. Att se tacksamheten och att få följa deras resa.

När Gustav inte coachar i innebandy tränar han själv, och det är mycket, allra främst på gymmet. Han har även under sex års tid arbetat på Actic i Eskilstuna som personlig tränare, företagsansvarig, teamleader och gruppträningsinstruktör.

– Jag har aldrig haft söndagsångest, för jag älskar måndagar, då får jag börja om på nytt. Arbetet är en för stor del av livet för att man inte ska satsa på något man mår bra av.

– Jag får väldigt mycket tillbaka av att arbeta med människor. Att se tacksamheten och att få en chans att förändra en människas dag. Att få följa deras resa.

Idag har träning och kost blivit en stor del av samhället menar Gustav. Som PT tycker han att det är viktigt att finnas till och förstå sina kunder.

– Det är jättelätt att träna någon egentligen. Men det svåra är att träna någon så att personen verkligen får ut något av träningen. Det handlar om pedagogiken och det sociala emellan.

– Idag finns det en bild av att man ska träna och se ut på ett visst sätt. Det målas upp att man måste träna hela tiden. Gör man inte det så händer det inget. Man har helt enkelt skjutit på gränsen för vad som är godkänd träning.

Det Gustav vill punktera är att all träning är bra. Han tycker fler ska förstå det och att ett fåtal träningspass är bättre än inga alls.

– Man är grym bara man tar hand om sin kropp. Det kan räcka med en promenad. Oavsett vad du gör och hur mycket är det grymt.

Vi vill skapa en social mötesplats och göra roliga saker.

Nu i höst väntar det nya äventyr och utmaningar i träningsvärlden för Gustav. Han har tillsammans med sina bästa vän och tidigare kollega, startat upp ett nytt gym, Numberonegym Eskilstuna.

– Det är superroligt att få göra något eget. Vi har arbetat tillsammans på Actic under många år och vi vet vad som är bra och vad som kan förbättras.

– Vi vill skapa en social mötesplats och göra roliga saker. Saker som folk inte förväntar sig. Vi vill vara en lokalaktör fast med premiekänslan.

När Gustav blickar framåt ser han fortfarande sig själv som en i träningsbranschen. Han säger att han på något sätt kommer arbeta med träning. Men hoppas på att driva fler anläggningar i staden och konkurrera med de större gymmen.

– Det vi jobbar med är en sådan fin produkt. Att människor mår bra i slutändan. Det är helt enkelt en rolig bransch att vara i.

[fakta nr="1"]