Ingegärd tar emot på sin älskade balkong när tidningen kommer för att fira henne med tårta dagen före midsommarafton. Det växer och frodas i krukor, urnor och amplar. Att jubilaren älskar blommor och att odla såväl tomater som örter och kryddor syns tydligt.

Att hon också är levnadsglad i största allmänhet kan vi också snabbt notera.

– Jag tycker det är fantastiskt att jag fått leva i 90 år. Men pappa blev 97 och mamma 95 så jag förmodar att det är generna som ligger till grund för min höga ålder. Och jag hoppas jag kunnat ge dem vidare till mina barn.

Artikelbild

Den 23 juni är en underlig dag att fylla år på, konstaterar Ingegärd Neuman. Hon är född på midsommarafton, och många gånger genom åren har födelsedagen infallit på den svenska favorithögtiden.

Ingegärd föddes och växte upp i Strängnäs. Hon kom som 17-åring till Eskilstuna och har sedan dess blivit kommunen trogen. Den längsta tiden har hon och familjen bott i Torshälla, bland annat hade de villa i Mälby i många år.

Inte heller i yrkeslivet har hon flackat runt, utan ägnat sig åt det hon tyckt mest om.

– Jag har hållit på med gardiner och tyger i alla år. Jag sydde kläder åt barnen och sydde mina egna gardiner som ung, men professionellt var det måttagningar och uppsättningar som blev min specialitet. Jag älskade att få komma ut till kunderna, se hur de hade det och få göra dem nöjda med snygga gardinuppsättningar.

– Jag började jobba på Göteborgsmagasinet på Kungsgatan 6, innan det blev många år på Bergwalls inne i Smedjan. Företaget såldes så småningom till Tygmarknaden – som låg på Kungsgatan 6! Så jag både började och slutade arbeta på samma adress.

Genom åren har det också blivit mycket dans. I sin make, polismannen Olle, träffade Ingegärd en perfekt danspartner. Tillsammans fick de dessutom de två barnen Anette och Dennis.

Nu har hon varit änka i fyra år, och lika länge har hon bott på Strigeln. Här trivs hon utmärkt.

– Tjejerna som jobbar här är fantastiska. Jag tror nog faktiskt att jag förärar dem den här tårtan, som tack för allt de gör för oss.

Den 23 juni är en underlig dag att fylla år på, konstaterar Ingegärd. Hon är född på midsommarafton, och många gånger genom åren har födelsedagen infallit på den svenska favorithögtiden. Då är det inte alldeles enkelt att bjuda till fest, även om Ingegärds närmaste förstås vet och alltid ställt in sig på kombinerat firande.

– När vi bodde ute i Mälby, med 200 meter till dansbanan, var det roligt. Då var det ju alltid fest oavsett. Min 50-årsdag var också en midsommarafton, med kanonväder. Jag minns att jag dukade i hela trädgården och vi hade jättekul. Samma år blev jag mormor för första gången, vilket toppenår!

– Nu hoppas jag på lika fint väder till min 90-årsdag.