Christer Kax Sundberg: "Viktigt med folk över 70 inom politiken"

Utsikten är hänförande från 14:e våningen. Här ser man nästan ända bort till Västerås, och nedanför den inglasade balkongen breder Tunavallens gräs ut sig. Tala om första parkett till säsongens allsvenska fotbollsmatcher. Den jubilerande lägenhetsinnehavaren tänker dock inte njuta av en match utan att betala inträdesbiljett. Inte heller är han mycket för att njuta ett stillsamt pensionärsliv.

Jubilar2017-01-17 06:15

I dag fyller han 70 år, och den 1 februari börjar han på sin nya tjänst. Christer Kax Sundberg ser fram emot att få kliva in på stadshuset och arbeta politiskt.

– Fast det är inte så märkvärdigt, jag ska hoppa in som politisk sekreterare för Liberalerna någon dag i veckan i samband med gruppledare Niklas Frykmans barnledighet, och vara med och stötta mina partikamrater i det kommunala arbetet. Det blir spännande, och stadshuset har jag ju inte suttit i tidigare.

Kax Sundberg ägnade hela sitt yrkesverksamma liv åt skolvärlden. Han var lärare och skolledare, en väldigt engagerad sådan vars hjärta klappade lite extra för de "svagaste" eleverna. Men att kliva av och lämna yrket för fem år sedan blev aldrig så svårt. Vid det laget var han etablerad politiker, först inom kyrkan och på senare år i landstinget. I dag är han vice ordförande i Sörmlands landstingsfullmäktige, och ser bland annat de långa operationsköerna och folkhälsoarbetet inklusive rökningen som de stora utmaningarna.

– Jag hade förmånen att kunna fortsätta med det politiska arbetet efter pensioneringen, så det blev inte bara tvärstopp. Det känns skönt att ha något att göra, och jag tror att det är nödvändigt att behålla någon form av uppdrag eller arbete för att få känna att man fortfarande gör lite nytta, så länge man tycker det är roligt. Jag tror det är viktigt att det finns folk över 70 inom politiken. Alla åldersgrupper är viktiga, även seniorerna. Men till valet 2018 får det verkligen vara nog.

Engagemang ägnas även föreningslivet i Eskilstuna, inklusive Senioruniversitetet, där han är flitig deltagare på föreläsningarna.

– Man har ett eget ansvar att aktivera sig. Och det finns något för alla. Vårt samhälle har utvecklats otroligt positivt under mitt liv och det har hänt mer i Sverige än i många andra länder.

Kax Sundberg och hans fru Gun har tagit för vana att resa till varmare breddgrader över ett antal vinterveckor, inkluderande jul och nyår samt hans födelsedag. Så ville de göra även i år. Redan den 12 december gav de sig iväg på en långresa och därför firas 70-årsdagen tillsammans med goda vänner i Sydney.

– Födelsedagen sammanfaller väldigt väl med vinterresan. Det är bara skönt att inte vara hemma, konstaterar Kax och berättar att det för dagen är strax under 40 grader varmt på destinationen.

– Det är frugans brevvän sedan 53 år vi ska till, och nu är det tre år sedan senast vi hälsade på familjen. De bodde först på Nya Zeeland och det här blir fjärde gången vi träffar dem i Australien.

Det här blir nog dock parets sista långresa. De kostar mycket och kräver planering.

– Att resa är en av de goda kryddorna i livet. Och än har vi fått vara friska och pigga så fler resor lär det bli, gärna till Östeuropa, Balkanhalvön och inom Sverige. Men vi bor ju så fint, och trivs oerhört bra här hemma också. Det är nog dags att ägna mer tid åt barnbarnen. Och så har vi stugan utanför Malmköping att njuta av.

Och de trivs fortfarande gott tillsammans, paret som förlovade sig på studentdagen i Strängnäs, i maj 1968.

– Det bara blev så, och det har vi aldrig ångrat. Vi ser till att ha roligt ihop.

Bara han får sin onda höft utbytt ska han också se till att bli mer fysiskt aktiv igen. Kanske kommer golfklubborna ut ur förrådet igen. Och Kax som själv lirat en hel del fotboll i sina dar (i Fogdö IF) finner stort nöje i att utnyttja sin fina parkettplats på balkongen.

– Jag ser Uniteds matcher. Och Allsvenskan brukar jag hänga med i hyfsat konsekvent, så det ska bli roligt att följa AFC i år. Vi får se hur trångt det blir på balkongen, skrattar han.

Men något gratistittande är det inte tal om från den sundbergska läktaren. Kax gör rätt för sig.

– Jag går ner och betalar pensionärsbiljett till alla matcher jag ser här uppifrån. Man vill ju sponsra sina lag. Vill vi ha bra fotboll ska de också få intäkter.

Kaxigt sagt av mannen som är ensam i Sverige om sitt tagna förnamn.

– Lillebror Per-Axel fick smeknamnet Pax redan i skolåren i Strängnäs. Jag blev snart Kax, och i samband med att jag blev mer aktiv politiskt 2004-2005 tog jag det som namn.

Nu är det sällan någon kallar honom nåt annat.

– När folk ringer och frågar efter Christer tar det ett tag innan det kopplar, skrattar Gun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om