Fotointresset har Kjell Carlsson haft större delen av livet. I mitten av 60-talet fick han en kamera av föräldrarna och när brorsan gav honom framkallningsutrustning i julklapp blev det riktigt roligt.

Genom åren har intresset svalnat något och blommat upp igen, men alltid funnits kvar. Och som pensionär har Kjell kameran med sig för det mesta. Antingen den lilla som får plats i fickan, eller den stora systemkameran.

Motiven finns inom alla kategorier, men djur och natur är ett återkommande favoritämne. Liksom familjemedlemmarna. Sönernas musicerande i olika sammanhang har genererat i många fotosessioner. Andreas var bland annat med i The Playtones, som vann Danbandskampen 2009 och Daniel är i dag fast medlem i Pain of Salvation.

Artikelbild

| Månadens läsarbild i augusti 2015. Långtradaren var på väg från Jönköping till Eskilstuna på väg 230 när den av okänd anledning körde av vägen. Kjell Carlsson fångade händelsen med sin Nikon D800E.

Och den yngsta familjemedlemmen får stå modell allt som oftast.

– Jag vågar inte kolla hur många bilder jag tagit på första barnbarnet, skrattar Kjell.

Han träffar kontinuerligt två andra fotoentusiaster en gång i månaden för trevligt umgänge och fotoprat. En av dem är Eskilstuna-Kurirens förre fotochef Lasse Larsson, som Kjell har att tacka för mycket.

– Jag har gått på kurs för Lasse, och fått mycket värdefulla kunskaper kring bildkomposition. Det är jag tacksam för. Och jag vill väldigt gärna lära mig mer, bli bättre på ljussättning och komposition, säger han och förklarar hur imponerad han blir av gamla klassiska svartvita filmstjärneporträtt, där ljuset alltid spelar en viktig roll. Han visar ett favoritporträtt av Greta Garbo.

Artikelbild

Kjell Carlsson gillar porträttfotografering, gärna i svartvitt.

Som läsare vill man veta mer, ha hela storyn. Uppföljningarna är nästan lika viktiga som nyhetsbevakningen, det måste ni bli bättre på.

Kjell har också ett utpräglat intresse för nyheter, följer vad som händer och sker i världen och hemmavid.

– Jag har alltid drivits av en nyfikenhet och tycker det är väldigt roligt med nyheter i alla former, att följa vad som händer och sker, både i Eskilstuna och i Sverige och världen.

Kameran är som oftast med i bilen, och fångar Kjells öga in något av nyhetskaraktär förevigar han det och mejlar bilden till tidningens redaktion. Ett antal gånger har han vunnit "Månadens läsarbild" och belönats med 999 kronor.

– Men jag är inte ute och åker kvälls- och nattetid för att leta nyhetshändelser. Så driven är jag inte, skrattar han. Det handlar mest om att jag ibland råkar se något jag tänker kan vara något för er. Något jag själv vill veta mer om.

LÄS MER ► Extremtorkan månadens läsarbild – Kjell Carlsson belönas med 999 kronor

Kjell Carlsson ger ett gott råd till tidningen.

– Jag saknar uppföljningarna. Efter de raka nyhetsartiklarna vill man veta mer, vad hände sen? Hur gick det för de inblandade, vad hände efter branden, höll politikerna sina löften, eller vad det nu handlade om. Som läsare vill man veta mer, ha hela storyn. Uppföljningarna är nästan lika viktiga som nyhetsbevakningen, det måste ni bli bättre på.

Kjell arbetade i princip hela sitt yrkesliv på Alfa-Laval. Även där hade han kameran med sig ibland, men han är mer fascinerad över äldre bilder från arbetsplatsen.

– När jag gick i pension fick jag ta med mig ett antal kartonger fulla av fotografier tagna på företaget, jättefina 60-talsbilder från fabrik och kontor på Smedjegatan. Jag scannar in dem och lägger ut en i veckan på Facebook, i gruppen "Du vet att du är från Eskilstuna".

– De har blivit oerhört uppskattade, och det är fantastiskt roligt att läsa alla kommentarer från gubbarna som känner igen motiven.