– Organisation, det kan vi, konstaterar Margareta Larsson, som hälsade sina gamla klasskamrater välkomna till Eskilstuna under tisdagen. Tjugo lanthushållslärare har mött upp i smedstaden för att bo på hotell, umgås och njuta av det program Margareta satt ihop.
– Folk i allmänhet känner inte till det, men det var en väldigt gedigen utbildning vi fick. Det var synd att den försvann, säger Margareta, som själv jobbade som hushållslärare på lanthushållsskolan i Sala och därefter undervisade i hemkunskap på Stålforsskolan.
Bland damerna som samlats på trappan till Klosters kyrka hittar vi ett välkänt ansikte.
Birgitta Rasmusson, som arbetade i Icas provkök i 20 år och som skrivit flera av Sveriges mest kända bakböcker, har blivit riktigt känd på bred front via tv-programmet "Hela Sverige bakar", där hon är en av två domare.
– Ja, jag står visst numera på den så kallade superkändislistan, skrattar hon. Jag kan knappt röra mig i landet längre utan att skapa uppståndelse, och mina största fans har jag mellan nio och 17 år. Men även herrar i åldrarna 40-45 är förtjusta, och så alla tanter förstås.
– Jag hör alltid att "Birgitta kan så mycket", och det är tack vare all denna utbildning och praktik vi fick i det här gänget. Nog är det olyckligt att den lades ned. För allt handlade om att kunna ta hand om sig själv. Inte minst hushållsekonomi är något vi skulle behöva lära oss i dag.
Däremot, erkänner Birgitta, är hon avundsjuk på dagens hämningslösa provande inom bakning.
– Man prövar och försöker, och blir det inte bra får man slänga och göra om. Så gjorde vi inte på skolorna.
Under tisdagen besökte klasskamraterna bland annat Klosters kyrka och umgicks över god mat. Onsdagen bjuder på utflykt till Julita, Stora Sundby slott, Gense och Sundbyholm, och torsdagen ägnas åt Strängnäs, Mariefred – och så Kakslottet i Taxinge. Men då har Birgitta Rasmusson tackat för sig.
– Femte säsongen av "Hela Sverige bakar" inleds 27 september. Då är man allmänt villebråd igen.