Lisbet Svedlind gick bort på valborgsmässoaftonen efter en tids akut sjukdom. Det berättade hennes make Anders Ahlqvist på Facebook under tisdagen, och kondoleanser och sista hälsningar strömmade snabbt in i stor mängd. I de sociala medierna hyllas Lisbet för såväl sin goda journalistik som för sitt starka medmänskliga engagemang.

Redan i unga år i hemstaden Örebro brann Lisbet för att skriva, och hon vann tidigt en uppsatstävling i Nerikes Allehanda. I nästan 50 år arbetade Lisbet som journalist, den allra längsta tiden på tidningen Folket i Eskilstuna, där hon blev kvar till pensionen. Dessförinnan jobbade hon bland annat på Folkets lokalredaktioner i Oxelösund, där hon började som volontär, och Nyköping. Hon var däremellan också frilansjournalist.

Folkets mångåriga chefredaktör Katrin Säfström var kollega med Lisbet Svedlind i sammanlagt ett tjugotal år.

– Vi har ju vetat om att Lisbet kämpat mot olika sjukdomar under många år. Men hon har samtidigt varit så otroligt stark, skrivit böcker och åkt runt och föreläst om dem, så dödsbeskedet kom ändå som en chock.

Katrin Säfström beskriver Lisbet Svedlind som den ambitiösa lokaltidningsjournalisten som alltid hade läsarna i fullt fokus, och som alltid la ned sin själ i jakten på nyheter som berörde och var viktiga för kommuninvånarna.

– Det var inte alltid enkelt att vara chef över Lisbet. Men det säger jag inte som något negativt. Jag har alltid tyckt det varit roligt med envisa medarbetare, och Lisbet med sina starka åsikter och sin starka integritet gjorde avtryck på redaktionen. Hon var stridbar för allt det hon trodde på.

Katrin Säfström minns också Lisbet Svedlind som den generösa journalisten och medmänniskan, som alltid månade om de svaga i samhället.

– Hon var verkligen den goda människan genom hela sitt liv.

Lisbet drevs av ett starkt engagemang för nyanlända flyktingar och invandrare, och under många år hjälpte hon utsatta kvinnor att fly från misshandlande makar. Ur det engagemanget föddes hennes första roman; "Dålig tajming, morsan" som kom 2012. Den andra "Cool, kallare, kallast", om välfärden som kom av sig, gavs ut 2014 och förra året kom den tredje; "Långt borta och länge sen", om den egna 40-talsgenerationen.

2014 fick Lisbet Svedlind ta emot Eskilstuna kommuns förtjänstmedalj för gagnerik gärning i kategorin "kultur och samhälle".

Hon fick sitt första cancerbesked 2010 och kämpade därefter mot sammanlagt tre cancerdiagnoser. Lisbet Svedlind skulle ha fyllt 74 år i höst. Hon sörjes närmast av maken Anders, döttrarna Sanna och Caroline, och barnbarn.