Här serveras lunch för kropp och själ

En stunds lugn och ro i vardagen, med vällagad näring för både kropp och själ. Låter det skönt? Allt fler upptäcker Klosters kyrkas goda koncept på tisdagsluncherna, och de två ansvariga för arrangemanget börjar nu så smått hoppas att de ska få det gamla enkla köket i församlingshemmet utbytt. Portionerna räcker snart inte till.

Lunchkonserter2016-02-13 08:00

Maria Helmér är musiker och organist i Klosters kyrka sedan fyra år.

– När jag började jobba i Eskilstuna församling hette det här konceptet "Lunchmusik med förtäring". Besökarna åt en macka på en pappersassiett efter den lilla musikstunden, ja det var tortigt värre. Första veckan jag var med kom det fyra personer, nästa två, och jag insåg att det här höll ju inte.

Maria fick personalen med sig på lite modernisering av arrangemanget. Mackan blev en matigare baguette, som kunde intas innan musiken började. Publiken växte till sig lite.

Så fick Klosters församlingshem en ny värdinna i i slutet av 2014. Med stor förkärlek till matlagning. Linda Rintanen Svensson har jobbat som kock i mer än 20 år, både till sjöss och inom Eskilstuna kommun.

– Jätteroligt att få insikt i arbetet och verksamheten i en församling, som jag haft noll koll på tidigare. Det sker väldigt mycket gott inom kyrkan, som jag inte tror att folk i allmänhet känner till.

Snart började Linda ta sig an den ätbara delen i lunchmusikstunderna, och baguetterna fick rejälare fyllningar.

– Men i våras började Maria och jag prata om att man kanske skulle prova med riktig mat i stället, som besökaren står sig på under dagen.

De uppdaterade också konceptet till lunchkonsert, och Maria började boka in musiker och artister från både när och fjärran för de cirka halvtimmeslånga konsertstunderna. Inte sällan återfinns hon också själv på orgelbänken.

I höstas körde de igång. Linda lagar mat – korv med mos, chili con carne, lax med couscous, sjömansbiff, fläsklägg och rotmos och mycket annan husmanskost – som i möjligaste mån är ekologisk, närproducerad och fairtrademärkt. Från församlingshemmet bärs den i frigolitlådor till kyrkan. Idéerna och visionerna är många, men Linda är starkt begränsad.

– Du förstår, jag har bara en enkel spis och ett kylskåp. Max 40 portioner klarar jag av att fixa, och nu börjar det bli på gränsen till att det räcker. Jag har faktiskt fått lov att beklaga besökare att maten tagit slut vid något tillfälle.

Så nu håller Maria och Linda tummarna för att församlingen ska investera i ett modernt kök, åtminstone i en ny spis. För även om antalet besökare växer och lunchkonserterna blivit något av en social träffpunkt för många människor, så vill de kunna välkomna ännu fler.

– Vi vill ge människor en paus i vardagen, lite friskvård för själen. Och den är inte enbart till för daglediga utan vår förhoppning är att folk som jobbar i stan ska hitta hit. Man kan välja att komma till tolv när musiken börjar och äta sin låda i bänkraden eller att äta en stund innan.

– Tanken är att du ska känna att du hinner komma hit och må bra inombords en stund innan vardagsjäkten drar igång igen. Med den höga pulsen samhället har i dag är det svårt för den moderna familjen att få tid över för kyrkobesök på helgerna, men kanske kan man få till en lunch i veckan. Och på köpet får du skön, kvalitativ musik att vila själen till. Det tror vi skapar hållbara människor i längden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om