Mardrömmen: att leva med sjukdomen kol

"Den största vinst du kan göra för dig själv är att sluta röka. Eller att aldrig börja. Hur många gånger har jag inte ångrat det?"

Den luftrörsvidgande medicinen är med honom överallt. Och Börje Länn tycker att han trots sjukdomen lever ett gott liv. Men cigarettrök far han illa av, och ifrågasätter hur unga kan börja röka i dag.

Den luftrörsvidgande medicinen är med honom överallt. Och Börje Länn tycker att han trots sjukdomen lever ett gott liv. Men cigarettrök far han illa av, och ifrågasätter hur unga kan börja röka i dag.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna kommun2019-11-15 22:10

Trots att den  kommit att bli en av Sveriges stora folksjukdomar är kol fortfarande en ganska okänd, diffus diagnos, konstaterar Börje Länn i Eskilstuna. Han fick själv diagnosen 2003 och har sedan dess varit aktiv inom Riksförbundet HjärtLung, såväl på länsnivå som lokalt. Han var Sörmlandsordförande i tio år fram till i fjol.

Sjukdomen kom smygande, efter ett långt liv som storrökare.

– Du vet som tonåring i mitten av 50-talet skulle man ju bara röka, alla gjorde det. Under hela mitt yrkesliv rökte jag väl uppemot två askar per dag, och däremellan blev det pipa.

När Börje väl sökte för sina besvär – "jag hostade så jag höll på att vända ut och in på mig själv" –  fanns inget annat än att sluta tvärt med cigaretterna.

– Annars hade jag inte suttit här i dag, det är ett som är säkert. Jag borde med facit i hand ha sökt mycket tidigare, men sjukdomen är lurig och det tar tid innan man börjar fundera över att gå till läkare. Det börjar med att man blir andfådd, och hostar lite. Det söker man ju inte för.

Men det borde alla ta som varningssignaler, menar han. För ju tidigare man kommer under vård och behandling desto bättre. Sjukdomen kommer för att stanna, och den gör dig gradvis sämre, även om det finns lindring.

– Har du ofta återkommande hosta och förkylningar, be att få göra ett utandningstest, en spirometri på din vårdcentral och kolla din lungkapacitet. Har du redan nått stadie tre och fyra, ja då springer du inga maraton mer.

Börje konstaterar tacksamt att sjukvården och medicinerna, inklusive hans luftrörsvidgande inhalatorer, håller hans sjukdom i schack så pass att han fortfarande kan leva ett bra liv. Det gäller att acceptera läget och göra det bästa av det, menar han. Att deppa ihop och bli sittande är det värsta man kan göra.

– Jag har aldrig varit någon idrottsman, men rör på mig så mycket jag orkar och kan. Gräset klarar jag inte klippa i samma tempo som för tio år sedan, men det blir många promenader i min takt. Vardagsmotion kommer du långt med. Man känner själv vad man orkar och klarar, och får anpassa sig. Du ska inte ta i så du behöver syrgas, då blir situationen betydligt värre.

– Det är viktigt att fortsätta försöka leva ett aktivt liv. Jo, det är klart att många har det betydligt värre än jag och dessutom drabbas av biverkningar som hjärtsvikt. Men jag trycker ändå på vikten att se guldkornen i tillvaron, och att ta eget ansvar för din hälsa.

Förr hade man inte hört talas om kol, eller ens att rökning var farligt. I dag, konstaterar Börje,  finns alla möjligheter till hjälp att sluta, och alla kunskaper till att aldrig börja röka. 

– Du får ju heller inte röka någonstans längre, bara det måste väl uppmuntra till att låta bli eländet. Jag ser alla unga kvinnor i dag som röker, och fattar det inte.

Börje Länn välkomnar arbetet för en mer personcentrerad kolvård, som utgår från personens egen berättelse. Vård, behandling och rehab som sker i partnerskap mellan patient och sjukvårdspersonal leder enligt forskning till bland annat ökad trygghet, större kunskap och kortare vårdtider.

– Av erfarenhet vet jag att kolvården skiljer sig beroende på var i Sörmland man bor, och så ska det inte vara. Men det jobbas för en likvärdig vård och det blir bättre. Jag önskar bara att man också öppnade upp för förebyggande verksamhet.

Världskoldagen infaller den 20 november.

Uppförbacke. Att leva med kol innebär ett begränsat liv. "Många blir deprimerade och stillasittande, men man får lära sig anpassa tillvaron efter sjukdomen. Trappor springer jag inte i längre."
Uppförbacke. Att leva med kol innebär ett begränsat liv. "Många blir deprimerade och stillasittande, men man får lära sig anpassa tillvaron efter sjukdomen. Trappor springer jag inte i längre."
Fokus på lungor och kol

Riksförbundet HjärtLung har utnämnt november till lungmånaden, då fokus riktas på lungsjukdomar i allmänhet och personcentrerad vård i synnerhet. Anledningen: att många med kronisk eller långvarig långsjukdom inte känner sig sedda.

Kol, kronisk obstruktiv lungsjukdom, leder till sämre andningsförmåga, andnöd, svår och långvarig hosta. Ledande riskfaktor är rökning.

Uppskattningsvis 500 000– 700 000 svenskar lever med kol, men bara var femte har fått en diagnos. 3 000 svenskar dör varje år i kol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!