På sin hemsida heter han ”Mr Showbiz”. Det är ett namn som förpliktar, men efter drygt 40 år i branschen kan han bära titeln med högt huvud. Hans Marklund gjorde sitt första jobb som koreografiassistent redan som 18-åring, till showen ”Lill-Babs på Berns”. Redan där och då var yrkesvalet klart, och han har aldrig funderat i andra banor.

Men egentligen började det tidigare än så.

– När jag var sju år gick jag på teater med skolklassen hemma i Umeå och såg ”Stormen” av William Shakespeare, med Umeå Shakespearesällskap. Jag hade aldrig varit på teater i hela mitt liv, och det var som om en dörr öppnades till en värld jag inte trodde fanns.

Artikelbild

| ”Mr Showbiz”, regissören och koreografen Hans Marklund, fyller 60 år.

Hans klev in och blev kvar, i världen som han beskriver som en spännande, rolig och fantasifull upptäcktsfärd utan slut. Han växte upp i en kreativ familj med stark sammanhållning. Pappa var designer, konstnär och inredningsarkitekt, mamma var mellanstadielärare och hade dessförinnan sysslat med revyer och jazzmusik. Hans två äldre systrar var också konstnärligt lagda.

– Det var en väldigt lycklig och galen barndom. Jag var omgiven av musik och färg och konst, allt på en gång. Pappa designade möbler, så ibland när man kom hem så kände man inte igen sig, för då hade han bytt ut all inredning hemma i villan.

Efter att ha hållit på med dans och teater på hobbynivå hemma i Umeå kom han som 16-åring in på Balettakademin i Stockholm. Där fortsatte han som dansare ett antal år, samtidigt som han startade dragshowsällskapet Surprise Sisters. Att han fick chansen att koreografera Lill-Babs så tidigt var mest en slump, men en lycklig sådan.

– På så sätt kom jag fram mycket snabbare i branschen.

Artikelbild

| ”Mr Showbiz”, regissören och koreografen Hans Marklund, fyller 60 år.

Hans Marklund insåg tidigt att det inte var på utan bakom scenen han kom bäst till sin rätt. Under åren har han jobbat med många av de stora svenska namnen som Lena Philipsson, Magnus Uggla, Björn Skifs och Peter Jöback. Han har gjort shower på Hamburger Börs sedan 1990-talet och drog igång humorshowen R.E.A. tillsammans med Alan Evans och Calle Norlén.

Han har genom åren också varit mannen man kallar in till de stora tv-evenemangen, oavsett om det är Kungens 50-årsjubileum eller Melodifestivalen.

Artikelbild

| Hans Marklund insåg tidigt att det inte var på utan bakom scenen han kom bäst till sin rätt och han är helt nöjd med att stå i bakgrunden.

Kan det vara besvärligt att arbeta med de här stora artisterna?

– Man blir lite psykolog, man lär sig hur man ska ta artister och skådespelare. Men jag befinner mig också i en privilegierad position, för jag ska lära dem något, jag ska ta hand om dem och se till så att de blir bra.

Artikelbild

| Sitt första jobb som koreografiassistent till showen ”Lill-Babs på Berns” fick Hans Marklund redan som 18-åring.

Han beskriver sig lite som en pappafigur under arbetet med en show – även när han jobbar med auktoriteter som Jan Malmsjö.

– Sedan vänder det, när föreställningen rullar så byts positionerna igen, då blir han den store och jag den lille. För då är verket klart, man har puttat honom över kanten, "nu flyger vi".

Artikelbild

| Hans Marklund är uppvuxen i ett konstnärligt hem och efter att ha hållit på med dans och teater på hobbynivå hemma i Umeå kom han som 16-åring in på Balettakademin i Stockholm.

Hans Marklund är helt nöjd med att stå i bakgrunden och har inget behov av att synas. Han gillar sammanhang där han får lära sig något nytt, och samarbeta med duktigt branschfolk. Även om han arbetar enormt mycket, så har han svårt att se det som ett jobb.

– Det är inte så att jag håller på 9 till 5, utan det pågår hela tiden. Det är bara så roligt och jag tänker alltid på saker som är kul och som jag kan använda.

Finns det en fritid? Jo, men han nördar lätt in på saker även då. Han älskar att laga mat, med följden att han har ett helt rum bara för kokböcker. Från sin pappa har han fått intresset för grafisk design – vilket han har sysslat med så mycket att han nu får uppdrag att göra både företagsloggor och rörlig bild.

– Det är en hobby som jag kan sitta och pyssla med bara för att det är kul. Sedan är det fantastiskt att få betalt. Så du hör – jag är galen, haha!