Myntfabriken som invigdes av Sträng

Invigningen av Myntverket, den 4 september 1974, var en stor händelse i Eskilstuna med många betydelsefulla gäster.

När finansminister Gunnar Sträng kom till Eskilstuna för att inviga nya Myntverket uppmärksammades händelsen med en hel sida i tidningen. Artikeln publicerades den 5 september 1974.

När finansminister Gunnar Sträng kom till Eskilstuna för att inviga nya Myntverket uppmärksammades händelsen med en hel sida i tidningen. Artikeln publicerades den 5 september 1974.

Foto: Bosse Dennemo

Eskilstuna kommun2019-11-18 08:34

Ur arkivet

Dåvarande finansministern Gunnar Sträng var nog den som fick mest uppmärksamhet under ceremonin. Det var han som höll invigningstalet och sedan tryckte på knappen så att enkronorsmaskinen kunde spotta ut nya blanka enkronor. Gunnar Sträng upptäckte ganska snart att det var den gamla kungens porträtt på myntet och undrade varför. Myntdirektör Benkt Ulvfot förklarade att den nya kungens porträtt skulle komma först nästa år och därför stod det 1973 på alla enkronor som tillverkades under 1974.

"... först när nya kungen kommer på myntet ändras årtalet, och då till 1975. Så hittar du ett mynt med 1974 på så släpp det inte – det är en raritet!", skrev reportern.

Många "kändisar" var inbjudna, förutom finansministern också myntdirektörerna från både Norge och Danmark. Förstås fanns också landshövding Mats Lemne, arkitekten Gunnar Öhrström och flera representanter från kommunen på plats samt alla anställda.

I artikeln kallas Myntverket för betongbunkern, vilket inte var fel för hela 5 000 ton hade gått åt till bygget. Fastigheten ansågs vara en av de mest välbevakade i landet men inget av det syntes på utsidan, allt doldes under fasadteglet. "Säkerheten börjar vid husväggarna och därmed behöver man inte hägna in Myntverket." 

Trots att byggnaden såg ut som vilket kontorshus som helst var det ändå en fabrik med massproduktion. 220 miljoner mynt tillverkades per år och kördes på långtradare till Riksbanken i Stockholm.

Utlokaliseringen från Stockholm till Eskilstuna innebar 50-talet nya arbetstillfällen. Alla anställda i Stockholm hade inte valt att flytta med, och mellan raderna går det att läsa att reportern tycker det är anmärkningsvärt att tidigare anställda fortfarande får sin lön trots att de inte arbetar. Den statliga personalnämnden hade nämligen inte kunnat hitta nya anställningar åt dem.

I sitt invigningstal betonade Gunnar Sträng att utlokaliseringen av statlig verksamhet praktiskt taget alltid innebär vinster för staten och därför var det nya bygget i Eskilstuna ett lyckat beslut. 

Fotnot: Myntverket bolagiserades 2002 och såldes till myntverket i Finland. I Eskilstuna tillverkades mynt och medaljer samt minnespenningar fram till 2007 då mynttillverkningen flyttade till Finland. I mars 2017 sålde Eskilstuna kommun myntverkshuset till fastighetsbolaget Stenvalvet. Under nästa år ska fastigheten byggas om och hösten 2021 flyttar Eskilstuna tingsrätt in i betongbunkern.

Samling framför Myntverket i Eskilstuna med tre personer som var delaktiga i bygget:  Rune Andersson, Helge Johansson och Bertil Henriksson.
Samling framför Myntverket i Eskilstuna med tre personer som var delaktiga i bygget: Rune Andersson, Helge Johansson och Bertil Henriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!