Läsarreaktionerna har varit enorma allt sedan deras första bok kom 2015. Efter att dessförinnan gång på gång ha kommit i kontakt med ämnet i samband med sina ledarutbildningar ute i landet – deltagare berättade om kollegor/chefer/vänner/partners med mycket märkliga beteenden – började de själva att läsa på i ämnet psykopati. Så tog de upp problemet under sina utbildningar, och fick ännu mer reaktioner. Behovet av böcker var uppenbart.

– En fullkomlig störtflod av berättelser sköljer över oss sedan dess, från människor som på olika sätt råkat illa ut i kontakter med psykopater. Och vi brinner verkligen för att hjälpa drabbade. Vi känner att vi tagit på oss att vara språkrör för alla dessa människor. Det är ett förtroende vi fått att bära.

Därför fortsätter de att skriva i ämnet. Sina egna akademiska utbildningar i inom psykologi och mänskligt beteende har de god nytta av, och under arbetets gång med böckerna har de också fått värdefull hjälp av experter. Likt föregångarna varvas berättelser ur verkligheten med fakta och senaste forskningsrönen även i denna bok.

Artikelbild

Lisbet Duvringe är född och uppvuxen i Eskilstuna. Här (Torshälla) bodde hon också tillsammans med maken Mike Florette 1989-2004. Både tillsammans och enskilt håller de utbildningar i ledarskap, och Mike med en bakgrund också som underhållare tar ofta med sig komiken och musiken upp på scenen. Nu kommer deras tredje gemensamma bok i ämnet psykopati. Tidigare har de gett ut "Psykopater i arbetslivet" och "Kvinnliga psykopater – mästare i manipulation på arbetsplatsen".

– Vi har förmånen att få jobba med de främsta forskarna i världen, som till och med erbjuder forskning åt oss. Och vi överväldigas av att internationella världsstjärnor kontaktar oss och erbjuder hjälp. Alla är lika angelägna om att fakta ska spridas till mänskligheten.

Och också denna gång är Lisbet Duvringe och Mike Florette först med att ge ut en bok i ämnet. Att den skulle handla om nätdejting visste de redan innan förra boken var klar. Ämnet var så självklart. Det visar inte minst de enormt många kontakter de fått med människor som råkat illa ut online. De tror de hittat den stora kärleken, men finner sig snart grundlurade, inte sällan bestulna på såväl kärlek som pengar, ägodelar och självförtroende.

På nätet kan psykopaten jaga fritt. Här vet ingen vem du är, och på dejtingsajterna kan fällor gillras utan problem. Kanske lägger samma person ut 100 fällor i detta laglösa territorium, och spinner sina nät kring offer på flera håll samtidigt.

Läs också ► Blir du manipulerad av en drama queen på jobbet?

Författarna ger en rad råd och tips på varningssignaler att ha koll på.

– I grunden kan man väl säga att verkar något vara för bra för att vara sant – så är det förmodligen också så. Lyssna till din magkänsla, och jobba på den inre självkänslan.

Psykopaten vill gärna gå snabbt från digitalt umgänge till att ses i verkligheten. Deras tålamod med att skriva tar snabbt slut. De visar också ofta upp brister i textspråket, med konstiga stavfel, kanske svordomar och en negativ ton i meningarna.

– Känslor i tryck förstår de inte. Ställ frågor som kräver känslomässiga svar. Får du svårtolkade empatilösa reaktioner kan det vara en varningssignal. De ställer också själva gärna snart intima frågor, men undviker att svara på sådana själva. De är skickliga på att känna av vad du behöver och söker, och så lindar de in dig i en falsk trygghet och känsla av förälskelse. Ta kontrollen på den mentala planet.

Lisbet och Mike hoppas att deras böcker ska göra nytta bland alla åldrar och på alla plan i samhället, inte minst i skolan.

– Det är verkligen svårt för människor att förstår hur psykopater fungerar. Kan vi bidra till att kunskaperna kring dessa känslokalla och egocentrerade personer blir allmänt kända redan bland ungdomarna har vi gjort stor nytta. Amerikanske hjärnforskaren och professorn i neuroprykiatri, James Fallon, kallar psykopater för "ostoppbara mänskliga rovdjur", och precis så är det.

Makarna har fortfarande ännu mycket mer att berätta om i ämnet, garanterar de. I olika format. Bland annat finns en fjärde bok på idéstadiet, och dessutom växer en thriller i romanform fram.

– Vi har ju så mycket research nu med tre böcker i bagaget och med alla berättelser människor skickar till oss. Så det har börjat poppa upp karaktärer i våra huvuden, personer som lever sina egna liv och som återkommer med saker att berätta. Vi skriver ned vartefter och så får vi se när vi har ett slutresultat.

– Det här har vi inte berättat förut. Men för 35 år sedan när vi träffades så skrev vi storys till varandra, just på det här viset. När de här nya karaktärerna nu dök upp kände vi "vad kul, nu kommer det här roliga sättet att skapa berättelser tillsammans tillbaka".

Längtar ni aldrig efter att skriva om något trevligare ämne?

– Jo, absolut. Visserligen fokuserar vi ju på mer positiva aspekter av tillvaron i våra föreläsningar, men ibland när vi lyssnat på folks fruktansvärda berättelser kan vi känna oss helt förtvivlade.

Vad hjälper då?

– Vi har två barnbarn nu för tiden, och det är outstanding. När vi är med dem släpper vi alla andra tankar och funderingar, helt underbart. Att umgås med goda vänner hjälper också, liksom att träna mindfulness. Vi känner tacksamhet över varje dag vi vaknar upp till våra egna liv.