Anna Suurna har levt ett händelserikt liv. Hon har drivit Surahammars herrgård, dansat på Scenknuten, varit programledare på tv och mycket mer.
Men allt startade med en tuff uppväxt i Polen.
‒Min pappa satt fem år i fängelse och mamma uppfostrade oss ensam. Sedan kom pappa ut ur fängelset. Det var svåra förhållanden både med och utan honom. Jag kommer från en borgerlig familj och min pappa var emot kommunismen. Det gjorde att det var svårt för honom att få något jobb och polisen brukade komma och leta igenom vårt hus, berättar hon.
Det slott som var i familjens ägo tog staten ifrån dem. Något som senare skulle motivera Anna Suurna att köpa Surahammars herrgård, som liknar familjens gamla slott i Polen.
‒Jag flydde hemifrån när jag var 15 år, till staden Poznań. Jag började läsa en sekreterarutbildning och jobbade på dagarna, men jag tjänade så lite pengar att det knappt räckte till hyra och mat, berättar hon.
Genom en kollega träffade Anna Suurna en man som var på besök från Sverige, och den 24 juli för 50 år sedan lämnade hon Polen för att flytta till honom.
Men det var med stor nervositet som hon åkte till Sverige och Eskilstuna.
‒Jag grät på båten, jag visste inte om jag skulle komma tillbaka till Polen eller inte. Jag var på väg till ett främmande land och kunde inte ett ord engelska och att prata svenska kunde jag bara drömma om.
När Anna Suurna, som var i 20-årsåldern när hon kom till Sverige, började lära sig svenska var hon mycket motiverad.
‒Jag förstod hur viktigt det var att börja prata svenska så att jag så fort som möjligt skulle få kontakt med svenskar. Jag studerade språket och läste in gymnasiekompetensen jag hade missat i Polen.
Anna Suurna och mannen hon kommit till Sverige för gick så småningom skilda vägar. Hon skulle senare träffa en ny kärlek, som hon fick sina två barn med.
När Anna Suurna hade lärt sig det svenska språket påbörjade hon en händelserik och mångsidig karriär i Sverige. Engagemanget för andra utlänningar som precis som henne kommit till Sverige har gått som en röd tråd genom Anna Suurnas liv.
Mellan 1972 och 1980 var hon vice riksordförande för Invandrarnas Kulturcentrum, IKC. Under åren 1974 till 1979 var hon även hemspråkslärare och undervisade polska barn i Sverige. Hon skrev också en lärobok i polska för barn från Polen som bor utomlands.
I sin roll på IKC anordnade Anna Suurna flera internationella festivaler. På 80-talet startade hon också den första barn- och ungdomsfestivalen för polska barn i Sverige.
Anna Suurna berättar att hon alltid älskat att dansa och sjunga. Hon dansade bland annat i Scenknuten i Eskilstuna. Eftersom hon också arrangerade festivaler var hon ofta konferencier vid olika tillställningar. Vid ett sådant tillfälle satt en producent från tv i publiken. Det ledde till att Anna Suurna fick frågan om att arbeta med underhållningsprogrammet Varieté Påfågeln, där hon satt i redaktionen och var programledare.
‒Det sändes på bästa sändningstid på tv2 och gästartister från olika länder var med i programmet, berättar hon.
Som om inte allt detta vore nog gick Anna Suurna sedan vidare till att vara försäljningschef för Stadshotellet i Eskilstuna, som på den tiden hette Sara Hotell. Hon arbetade också som turistbyråchef på Eskilstuna Turistbyrå.
Det här är bara några av de sakerna Anna Suurna har arbetat med, men från och med 1998 var det Surahammars herrgård som var hennes största fokus.
När tidningen är hemma hos Anna Suurna visar hon upp en tavla som föreställer familjens gamla slott i Polen, det slott som beslagtogs av staten.
‒Titta här, säger hon och visar en bild på Surahammars herrgård.
När man ser de två byggnaderna bredvid varandra ser man likheten.
‒Jag hade en dröm om att ta tillbaka slottet vi förlorade, men det hade kostat otroligt mycket att rusta upp det. Men jag köpte Surahammars herrgård, renoverade det och drev det som hotell och konferensanläggning under tolv år.
Anna Suurna visar fler bilder från Surahammars herrgård. Bland bilderna syns både polska inredningsdetaljer och polsk mat som serverades på herrgården.
‒Jag brukade ordna så att vi hade polska veckor där allt var i polskt tema.
Även när det kommer till resten av livet är Anna Suurna noggrann med att behålla det polska arvet. Sedan nio år tillbaka äger hon en lägenhet i Polen som hon åker till en gång i månaden.
‒Jag lever i två olika världar. När jag är där så vill jag hit, och när jag här så vill jag dit, säger hon.
Eftersom Anna Suurna själv har kommit till Sverige från ett annat land så har hon stor förståelse för andra som är i samma situation som hon själv en gång var.
‒När jag kom till Sverige var det mycket arbetsinvandring hit från andra länder. De som kom hit då såg till att barnen lärde sig svenska samtidigt som de behöll sitt språk från hemlandet. En del av dem har stannat, en del har återvänt.
‒I dag är det så mycket krig, fattigdom och elände som invandrarna kommer ifrån. Många vill inte hit utan är tvungna att fly, men det är viktigt att även de kommer in i det svenska samhället. I Sverige är det viktigt att ta tillvara på den kunskap som de som kommer hit har. De kan hjälpa oss med arbetskraft. Samtidigt är det viktigt att de som kommer hit från utlandet hittar sin egen värdighet och är stolt över var de kommer ifrån.
Hennes två söner, Robert och Daniel, pratar polska båda två.
‒Men de känner sig mer som svenskar.
Har du funderat på att flytta tillbaka till Polen?
‒Jag längtar dit, men nej. Jag har levt så länge här nu så Sverige är mitt hem. Men Polen är mitt andra hem.