Datachefen fann sitt eget Shangri-La i Barva

Han är IT-specialisten som jobbat på flera av de stora industrierna i Sverige och ute i världen, och som aldrig behövt söka ett enda toppjobb. Men Sune Karlsson är också naturälskaren och fotografen som gett ut två böcker om nationalparken Sarek. Nu fyller han 70.

Onsdagen den 10 januari fyller Sune Karlsson 70 år, och firar på japansk restaurang.

Onsdagen den 10 januari fyller Sune Karlsson 70 år, och firar på japansk restaurang.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-01-10 09:48

Sune Karlsson föddes i Halmstad, dit jobben tagit hans västgötska och värmländska föräldrar. Tidigt följde han med sin pappa vävmästaren till yllefabriken och jobbade, innan han utbildade sig till ingenjör.

‒När jag var klar, i slutet av 60- och början av 70-talet, fanns inte så många jobb. Jag rekommenderades att gå en kurs i IT, eller ADB som det hette då. Så det studerade jag på Göteborgs universitet, och sedan dess har det varit IT under hela mitt yrkesliv.

Irja och jag har gjort en lång resa genom livet tillsammans.

Efter några år i Halmstad lockade huvudstaden, och Sune erbjöds tjänsten som datachef för Riksbyggen. I Stockholm träffade han sin fru Irja från Torshälla, och tillsammans bodde familjen i Vasastan i många år. En dotter och en son föddes.

‒Irja och jag har gjort en lång resa genom livet tillsammans. Och Irja fick ensam sköta hem och familj i långa perioder, när jag reste och arbetade utomlands. En stor eloge till henne!

Första utlandstjänsten fick han på det schweiziska företaget Billman, vars datachef han var i tio år. Det blev mycket tid i Schweiz och många resor runt i världen. Efter allt pendlande mellan Stockholm och världen tog familjen ett beslut när Sune erbjöds ett nytt internationellt jobb. De lämnade Sverige tillsammans.

‒Jag blev datachef på Atlas Copco, med huvudplacering i Belgien. Vi bodde i Waterloo, där barnen gick i skandinavisk skola och jag jobbade mycket i Antwerpen bland annat. Det blev ett antal spännande år, när jag träffade väldigt många svenskar på väg upp i karriären. Atlas Copco har varit en bra skola för många vd:ar och chefer som man i dag återfinner på en rad ställen inom svensk industri. Flera av dem har jag kontakt med än i dag.

Fungerande globala IT-lösningar är det jag jobbat fram under största delen av mitt yrkesliv.

Så ringde Volvo. Företaget behövde en datachef för VCE, med huvudkontor i Bryssel.

‒Jag tackade ja, och fick jobba med globala IT-lösningar i hela världen. Flera gånger under de åren åkte jag jorden runt och träffade alla viktiga bolag i koncernen. Det blev mycket arbete i Asien, och det kan jag lova; Kina kommer att ta över världen, nickar Sune.

"Att få det att funka", det blev Sune Karlssons specialitet genom yrkeskarriären.

‒Fungerande globala IT-lösningar är det jag jobbat fram under största delen av mitt yrkesliv. Att få en hel koncern att jobba som ett företag har varit min roll. Jag höll på så länge att jag blev rätt unik i branschen, skrattar han.

Men när Volvo ville flytta över Sune till Göteborg för att han skulle få det att funka också på personvagnssidan fick det räcka. Efter många års hårt arbete och ett kringflackande liv hoppade han av, tog familjen med sig och flyttade hem till Sverige. Att det blev Eskilstuna kommun kunde han tacka frun för. På nätet fastnade hon för en bostadsannons och uppmanade Sune under ett besök på VCE:s Eskilstunaanläggning att åka och titta.

Huset i Barva, med utsikt över Sörfjärden, är den bästa investering han gjort i livet, konstaterar han. Och med huset som bas unnade han sig först ett par sabbatsår 2005-2006, för att få umgås i lugn och ro med barnen.

Därefter blev det några års konsultarbete före pensioneringen vid 65, sedan datakonsultbolag hört av sig.

‒Jag hade ju ändå tänkt mig att konsulta lite efter Volvo. Bland annat hjälpte jag konkurrenten Scania och Försvarsmakten. Så det blev lite full fart och en del resande igen. Det sista uppdraget jag tog var att först hjälpa hälsoministeriet i den norska regeringen under regionindelningen av deras motsvarighet till våra landsting, och så arbeta med samma frågor i Sverige. Om och när vi får de nya regionerna gäller det ju att kanske elva-tolv sjukhus får en struktur så alla jobbar likadant med processer och IT. Personal ska kunna flyttas runt utan problem.

‒Du kan inte gissa vad jag gjorde däremellan, ler han.

‒Jag var slottsfotograf på Sundbyholm, hade ett fotogalleri på slottet och så småningom också ett i Ugglans park i Strängnäs. Uppdraget gav i sin tur mer fotojobb, och jag åkte runt i Sörmland och plåtade stora bröllop bland annat.

Det är en ny men väldigt rolig värld som öppnat sig för mig.

Fotograferandet har alltid varit Sune Karlssons stora intresse, vid sidan av djur och natur. Kombinationen har utmynnat i två böcker om Sarek. Den andra kom i dagarna, vilket tidningen berättade om i en artikel den 4 januari. Den säljs bra, bland annat i England och Tyskland, och Sune har fått god hjälp av sin bror i Halmstad som är förläggare och reklamman.

‒I februari står vi på Jokkmokks marknad och i april åker vi till bokmässan i London för att träffa förläggare. Det är en ny men väldigt rolig värld som öppnat sig för mig.

För några år sedan skildes makarna Karlsson, och i dag bor Sune i huset tillsammans med sina barn och dotterns pojkvän.

‒Det funkar jättebra. Huset är stort, och jag orkar ju inte med att sköta allt ensam. De har tagit över det mesta faktiskt, till sist får jag väl bo i husvagnen, skrattar onsdagens jubilar.

[fakta nr="1"]

Sune Karlsson

Fyller: 70 år den 10 januari.

Bor: Sjönära i Barva, öster om Eskilstuna.

Familj: Son, dotter, svärson, hund och katt.

Tycker om: Djur och natur. Fotografering. Mat och vin. Att resa. På våren blir det gärna en mat- och vinresa med husvagnen till södra Frankrike och tillsammans med vänner vandrar Sune i Sarek åtminstone en gång om året. Snart drar han iväg på tre veckors skid- och fotoäventyr till Kvikkjokk och Norge.

Födelsedagen: Firas på japansk restaurang i Stockholm tillsammans med barnen och svärsonen. "Min son har studerat japanska och bott i Tokyo. Jag har varit där flera gånger med sonen som guide. Eventuellt blir det en bok om Japan framöver. Inför OS 2020 kanske."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!