Årbyföreningen arrangerade ett öppet hus i mötesplats Årby på måndagskvällen med anledning av söndagens skjutning där en 18-årig pojke blev skjuten i båda benen.
‒Det kan finnas en oro. Det kan finnas många unga som mår dåligt, som känner otrygghet. Därför vill vi reagera snabbt och finnas här som trygga vuxna. Vi vill visa att vi finns här, betonar Maria Chergui.
På måndagskvällens öppna hus fanns inte bara representanter från föreningen med, utan också folk från fritidsgården, socialtjänsten och polisen. Alla som ville fick komma och prata.
‒Det viktiga är att få lyfta sin oro när något sådant här har hänt, säger Maria Chergui.
Maria Chergui bor själv i Årby och hon berättar att hon själv fick en chock när hon hörde att skjutningen hade skett helt nära fotbollsplanen inne i området där barn ofta vistas själva, utan föräldrar.
‒Det är helt gränslöst när det sker på en sådan plats. Det finns inga gränser längre. Det här är en plats där föräldrar låter sina barn spela fotboll. Många barn är ute själva här. Det är obeskrivligt när våldet förflyttar sig så nära, in i ens vardag, så nära barn. Våldet eskalerar här, säger hon upprört.
Maria Chergui menar att utvecklingen har gått så långt att det inte räcker med frivilliga insatser eller föreningsinsatser längre. Det måste bland annat till fler polisiära insatser om man ska komma tillrätta med problemen.
Vi önskar att vi kunde vara mer närvarande
Per Bergström, som är gruppchef för områdespolisen i Eskilstuna fanns på plats på mötet, och kunde svara direkt på frågan om en större synlighet:
‒Vi önskar att vi kunde vara mer närvarande, men just nu ser det tufft ut, svarade han.
Vad Per Bergström hoppas på är att inte tystnadskulturen breder ut sig utan att de som har bevittnat det som hänt också träder fram och berättar.
Utredningen just nu är framme vid dörrknackning och insamlande av uppgifter.
Hur tillståndet ser ut för den skottskadade 18-åringen vet inte polisen.
‒Jag vet bara att han är allvarligt skadad, det är allt.
Jag vet någon vars tårar förmodligen inte tar slut just nu
Maria Chergui berättade att hon känner med den skjutnes föräldrar i detta ögonblick:
‒Jag vet någon vars tårar förmodligen inte tar slut just nu, säger Maria.
Just föräldrar vill gärna Pelle Barkengren, från fältgruppen i Eskilstuna, rikta uppmärksamheten på. Han försöker med alla till buds stående medel att engagera föräldrarna.
‒De måste gå in och ta ett större ansvar, menar han. Och vår uppgift är att försöka stötta dem.
Även personalen från fritidsgården i Årby medverkade under mötet och både Fatin Aljadri och Marveen Sadllah tar gladeligen emot idén om mötesplats Årby kan öppna sina dörrar för alla de ungdomar som just fyllt 21 och blivit för gamla för att komma in på fritidsgården.
‒Men vi vill även påminna alla föräldrar att de är välkomna till oss på gården, säger Marveen Sadllah.
‒Det är ganska många föräldrar som besökt oss, men vi vill påminna om att de är välkomna tillbaka, säger Fatin Aljadri.
Helena Andersson Tsiamanis, samordnare på Eskilstuna kommun, bjöd på stående fot in alla som är intresserade av att återuppta nattvandringen.
‒Vi har ett möte på onsdag (6 september) i Skiftinge, visserligen, men det är väl inget som hindrar att vi startar nattvandringar även i Årby...