Eros, Athena och Midnight Storm är hjärtliga i sina välkomsthälsningar. Eskilstuna-Kuriren konstaterar snabbt att det är tur i oturen att det inte är bakdag på Larslunda när vi kommer och hälsar på. För då är hundens och de två katternas matte mycket noggrann med vad som gäller:
‒Inga djur i närheten när jag bakar. Det är en av de riktlinjer jag kommit överens med miljökontoret om.
Åsa blev arbetslös för 25 år sedan, när företaget hon jobbade på fick lov att göra sig av med personal. Efter det har det blivit ett antal utbildningar och ströjobb genom åren. Under några år i Mjölby utbildade hon sig till bagare och konditor, och 2004 startade hon där ett eget choklad- och konfektyrföretag.
‒När vi kom tillbaka till Eskilstuna tre år senare fanns inga lämpliga lokaler att driva företaget i, så jag lade ner det. Sedan dess har drömmen grott om ett hembageri.
På gården Larslunda, som hon och maken Sören köpte 2013, fanns förutsättningarna. Under ett par år har hon filat på en konkret affärsplan, jobbat fram recept hon tror på och arbetstekniker att föredra. Och efter installation av uv-filter blev gårdens vatten godkänt att användas för kommersiellt bruk.
I mars öppnade Larslunda hembageri. På tisdags- och torsdagskvällar samt lördagseftermiddagar är butiken öppen, och Åsa erbjuder även leverans av beställda varor. Beställer gör man enklast på telefon eller via Facebook, där utbud och prislista också finns.
Åsas affärsidé är bakverk, saft, sylt och marmelad med mer bär, mindre socker och reducerad laktosmängd. Vissa produkter är helt laktosfria och vissa är fria från gluten. Så långt det är ekonomiskt försvarbart använder hon ekologiska produkter.
‒Det är roligt att människor börjat bli så medvetna om vad de äter. Just mindre sockermängder är något många efterfrågar. Numera vet vi ju alla att socker inte är nyttigt, och det finns egentligen ingen anledning att hälla så mycket socker i degar och smet. Det smakar minst lika bra om man halverar mängden, det är bara smaklökarna som måste ställa in sig på de nya förutsättningarna och det gör de snart.
I baksortimentet finns bland annat bullar, mjuka kakor och småkakor – däribland hallongrottorna gjorda på hemlagad sylt och mandelmjöl, vilka blivit något av bageriets signum. Och Åsa testar också att baka olika sorters glutenfritt matbröd för försäljning. Att utveckla recept hävdar hon är vansinnigt roligt, och idéerna väcker henne ibland mitt i natten.
‒Jag har nog alltid haft det här intresset. Mamma bakade väldigt mycket, inte minst matbröd, och mitt eget engagemang föddes när jag som barn var med mamma i köket.
Maken och dottern är Åsas bästa testpiloter. Själv är hon inte mycket för bakverk, avslöjar hon med ett leende.
‒Nej, jag är inte speciellt förtjust i kakor och bullar. Jag tycker om att göra dem, men till kaffet tar jag hellre en smörgås. Skomakar'ns barn, du vet.
Larslunda ligger på Kjulamon, mellan Kjula och Ärla. Inte den alldeles mest lättillgängliga plats i kommunen för en egenföretagare. Åsa har åtta kilometer till Coop i Ärla, och ett par mil in till centrum.
‒Det gäller att tänka till så att man har alla saker hemma när man ska baka. Det är ju inte bara att släppa allt och dra iväg lite snabbt om det saknas en burk kanel.
Men livskvaliteten här ute på landet uppväger eventuella besvär, konstaterar hon. Och kunderna hittar hit.
Tanken är förstås att så småningom kunna leva på verksamheten, men Åsa Billefält är helt på det klara med att det kommer att ta tid. Hon är inte ensam hemmabagare i kommunen.
‒Fast jag ser inte oss småföretagare som konkurrenter, vi bildar bra nätverk.