"Det brukar bli mycket snack och lite mindre verkstad"

I onsdags satt ett glatt gäng veteraner på konditori Amarant i Cityhuset och fikade.Samtliga före detta anställda på Domus som låg i samma lokaler.– Det var folkvandring hit från hela Sörmland när vi öppnade för 50 år sedan, säger Folke Johansson.

Foto:

Personligt2015-03-14 07:00

De kallar sig för Konsumgruppen och träffas i ABF:s lokaler på Fristadstorget varannan onsdag sedan drygt tio år tillbaka.

I onsdags valde de att fika i Cityhuset i stället.

– Vi tyckte att det var passande med kaffe och räkmacka så här på 50-årsdagen av Domus öppnande här i Eskilstuna, säger Folke Johansson.

De sju runt bordet har alla arbetat på Domus och de flesta av dem var med när varuhuset invigdes 1965.

– Det var tjockt med folk hela första veckan och bara under öppningsdagen sålde vi 20000 mjukglassar, säger Börje Strömberg.

Det var drygt 200 anställda i varuhuset och cirka 20 branscher var representerade under samma tak.

– Varuhus var den tidens grej och det fanns drygt 100 Domusvaruhus i Sverige på 70-talet, säger Lennart Pennbro.

– Vår fotoavdelning var störst i Sverige och bara den hade en omsättning på elva miljoner 1990, säger Folke Johansson.

– Det var ett populärt lördagsnöje att åka in till varuhuset och vi hade ofta underhållning och olika arrangemang i huset, säger Ingvar Gustafsson.

I varuhuset fanns Eskilstunas första rulltrappa och under glada fniss berättar de att några ur personalen var avdelade för att hjälpa folk av och på denna rullande nymodighet.

I dag är Domus ett minne blott och landets varuhus har ersatt av gallerior – men Konsumgruppen fortsätter att träffas.

– Det är en fin social samvaro där vi pratar minnen och har något av en grävarcirkel, säger Anne-Maj Svensson.

– Jo det brukar bli mycket snack och lite mindre verkstad, säger Lennart Pennbro och garvar.

Att det trots allt har blivit en del gjort för gruppen är boken "Konsum – fakta och minnen" ett påtagligt bevis för. Boken är den femte i ordningen i serien "Eskilstuna i våra hjärtan", gavs ut av Konsumgruppen 2008 och innehåller såväl fakta som minnen i massor och dessutom en hel del bilder från tider som flytt på drygt 150 sidor.

– I boken skildras kooperationens starka utveckling som folkrörelse under 1900-talet och den finns fortfarande att köpa på ABF, tipsar gänget.

Innan jag lämnar det glada sällskapet med sina räkmackor berättar de att de gått igenom mängder av foton, protokoll och verksamhetsberättelser från Konsums olika verksamheter genom åren.

– Men finns det någon där ute som har några gamla minnen från Konsum eller Domus i sina gömmor tar vi gärna emot dem, intygar de.

En klart skön och positiv liten församling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om