Eskilstunas äldsta hälsokostbutik utkonkurrerad av näthandeln

Kunskap, kvalitet och service. Det har varit ledorden i Eskilstunas äldsta hälsokostaffär de senaste 18 åren. Men snart är det slut med allt det, konkurrensen från näthandeln har blivit för tuff och när hyresvärden dessutom höjer hyran rejält, då ser Ann-Britt Cannerstad och Carina Larsson ingen annan utväg än att stänga igen. – Det är med sorg i hjärtat vi säger adjö till alla våra trogna kunder.

Personligt2016-11-26 12:30

Ann-Britt Cannerstad och Carina Larsson var kollegor inom tandvården i Eskilstuna när de bestämde sig för att sadla om och bli butiksägare.

– Vi hade jobbat som tandsköterskor i 20 respektive 27 år på samma arbetsplats och var båda lite sugna på att hitta på något annat. När jag fick tips om att Hälsobodens ägare ville sälja började jag fundera. Och kom att tänka på Carina, som jag tyckte om och som jag kände var lika jordnära som jag, berättar Ann-Britt och Carina fyller på:

– Båda två var vi ju dessutom genuint intresserade av hälsa och av sociala patient- och kundkontakter. Vi kikade på lokalen och såg potentialen, bestämde oss och utbildade oss till auktoriserade hälsorådgivare.

Hälsoboden har genom åren tillhört tre olika kedjor: Life, Nature och nu sedan några år Hälsokraft. Trender har kommit och gått och råd och rön har avlöst varandra. Men kunderna har varit trogna genom åren. Många av de som regelbundet kommit in och handlat av Ann-Britt och Carina har varit med ända sedan starten i augusti -98.

– Vi har alltid haft en sån härlig stämning härinne. Många glada skratt har det blivit.

Men branschen har förändrats. EU-reglerna har blivit betydligt tuffare kring hälsokostpreparaten, och i dag får den som säljer hälsokost inte längre tala sig varm för en produkt, inte hävda att den hjälper mot något speciellt.

– Det kan låta så flummigt ibland när man ska förklara varför ett preparat är så bra. Men vi får alltså inte säga så mycket konkret längre och det är synd. Många länder är mycket mer öppna och bättre på att bygga broar mellan konventionella och alternativa behandlingsformer. Det gör oss ledsna varje gång en person kommer in och berättar att läkaren förklarat att "det får du leva med" när de sökt för något de har besvär med. Vi har fått blommor fler än en gång av lyckliga, besvärsfria kunder.

Den stora förändringen är dock konkurrensen från nätbaserade företag, som kan sälja sina produkter billigare än den som har lokalhyra att ta hänsyn till.

– Folk kommer in, frågar om våra priser och säger "Jaha, då beställer jag på nätet i stället". Vår kunskap och service värderas inte, och det känns hårt.

Avgörandet kom när Hälsobodens treårskontrakt som går ut nu i december skulle omförhandlas och det visade sig att hyresvärden beslutat höja hyran ordentligt. De har sedan dess utan framgång försökt sälja verksamheten.

– Det hade känts så skönt att få lämna över butik och kunder till någon. Och att sen kunna komma in och handla själva.

Varken Carina eller Ann-Britt är riktigt säkra på hur de kommer att känna när de låser och går hem för sista gången. De väljer att tänka på alla glada stunder de haft tillsammans med kunderna genom åren. Och att fundera på vad de ska göra nu. Ann-Britt är 63 och kan bli pensionär, men jobbar gärna lite till. Carina längtar efter att få en anställning igen.

Under intervjun kommer och går ett pärlband av ledsna kunder, som vill handla en sista gång och krama om butiksinnehavarna. Men alla har inte nåtts av nyheten att butiken stänger.

– Vad är det ni säger? Det var som tusan, utbrister Edvin Ahlberg som handlat av väninnorna i alla år.

– Här har man alltid fått det man velat och blivit lyssnad på. Det var för sorgligt det här.

Ann-Britt och Carina samlar sig, hittar sina leenden igen och summerar:

– Vi riktar ett stort tack till alla våra trevliga kunder för de här åren. Hoppas vi ses igen, i ett annat sammanhang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om