I tjugo år har hans främsta uppdrag varit att granska makten. Och allmänhetens intresse är det som står i fokus.
Som journalist kanske man inte pratar om "genombrott" på samma sätt som man gör med en artist. Men för många blev Knut Kainz Rognerud ett känt namn efter att han 2004 avslöjade missförhållanden i Stiftelsen Anna Johansson-Visborg som drivs av LO-förbundet Livsmedelsarbetareförbundet.
Bland annat uppdagades det att stiftelsens egentliga syfte – att kostnadsfritt eller mot lägsta möjliga avgift upplåta lägenheter åt behövande kvinnor – kringgåtts. I stället hade de centralt belägna bostäderna delats ut till bland annat representanter i styrelsen.
För reportageserien fick Knut Kainz Rognerud journalistpriset Guldspaden 2005. Avslöjandet ledde också till en större granskning av Socialdemokraterna, och vissa hävdar att det var en bidragande orsak till att S förlorade makten i valet 2006.
Men med facit i hand känner Knut Kainz Rognerud vare sig stolthet eller tillfredsställelse.
– Jag hade hoppats kunna säga att jag förändrade villkoren för de utsatta kvinnorna, men faktum är att många av de som fick hyra till exempel sommarstugor billigt har blivit vräkta, säger han.
Hans engagemang mot orättvisor i samhället grundar sig i uppväxten. Under hans första år bodde familjen i Norge och Österrike, men i mitten av 1970-talet flyttade Knut med sin mamma till Sverige. Tiden blev en ögonöppnare vad gäller ojämställdheten mellan män och kvinnor i samhället.
I början av 1990-talet var han en av få män som pluggade socialantropologi som handlade om kvinnors rättigheter. Därefter blev det kurser i bland annat filosofi och arkitektur. Länge drömde han om att bli fotograf, men journalistiken tog överhand. 25 år gammal kom han ut som nybakad reporter från journalisthögskolan.
Sedan dess har det blivit en hel drös med radioinslag och artiklar. 2009 debuterade han som författare med boken "Det stora bankrånet".
Efter många år som anställd på Dagens Nyheter gick han 2011 vidare till SVT. Frånsett den tekniska biten är arbetet i stort sett detsamma.
– Jag har alltid verkat inom public service-tanken med uppdrag som går utöver det kommersiella och där allmänhetens intresse är det centrala. Den finns också på DN.
– Men det är klart att man vill vara med det vinnande laget och det går ju väldigt bra för SVT just nu, medan dagspressen har problem. Och det är ofta den fördjupande journalistiken som drabbas först.
För tillfället är han frikopplad från nyhetsprogrammen och jobbar med ett längre reportage för Uppdrag granskning. Vad det ska handla om kan han ännu inte berätta, men säger att det är "har bäring på de politiska frågorna i samband med valrörelsen".
Kommer det att påverka valutgången?
– Jag hoppas att det blir en debatt för det är viktiga frågor. Sedan vilken effekt det kommer att få kan jag inte uttala mig om. Det finns varken något syfte eller en tanke kring det. Det är viktigt att vi är opartiska.
Lena Wreede/TT