"Min nyfikenhet gör att jag hela tiden utvecklas"

Tobias Andersson var rejält skoltrött efter nian och valde Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.Mest för att slippa en massa allmänna ämnen.– Först när jag var runt 23 år fick jag igång det riktiga kockintresset och i dag är jag en riktig matnörd, säger onsdagens 30-årsjubilar.

Personligt2015-12-22 07:00

Det är en lika gråkall som tidig förmiddag i början av december när jag besöker vår jubilar i restaurangen på Västervikstorget i Strängnäs.

– Pigg och kry, men det är väldigt mycket att göra just nu, julbord för hela slanten, svarar Tobias när jag hör mig för om dagsläget.

Under uppväxtåren spelade han lite fotboll i Viljan "som alla andra" och ägnade sig även en del åt sportfiske tillsammans med farsan sin.

– I skolan gillade jag de praktiska ämnena bäst och det var mer därför än ett brinnande kockintresse som jag valde gymnasielinje, erkänner han.

Efter den treåriga gymnasieutbildningen fick han jobb på Ulvhälls Herrgård där han tidigare praktiserat och blev kvar där några år.

– Sedan jobbade jag bland annat på Gripsholms Värdshus en tid och har även "säsongat" på Gotland några somrar innan jag kom hit 2011, redogör Tobias.

I fjol tog Tobias över Edsbacka Bistro tillsammans med två kollegor och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt.

– Det har rullat på väldigt bra – vi är femma i Sörmland enligt krogguiden "White Guide" och vi hoppas avancera på den listan nästa år, säger Tobias och berättar att deras gäster kommer från hela länet.

Hur skulle du beskriva er krog?

– Som en modern kvarterskrog med klassiska inslag – vi fokuserar på råvaror från närområdet och gör menyer efter säsong. Vi byter meny ungefär sju gånger om året.

Hur pass mycket jobbar du?

– I snitt är jag nog här 50 timmar i veckan, men nu under julbordstider blir det mer än så..

Vad är det bästa respektive sämst med krogbranschen?

– Vi ger gästerna en upplevelse som gör dem glada, det är härligt. Mindre bra är de små marginalerna och de tuffa villkor som råder i branschen.

Några glasklara yrkesmässiga framtidsdrömmar har han inte.

– Nu vill jag jobba vidare här på Edsbacka och bygga upp någonting ännu bättre.

Det mesta i Tobias liv kretsar kring mat och dryck, men han hinner även med att avverka ett par träningspass i veckan på Balance, umgås med sambon och åka iväg på resor när tid finns.

– Vi stänger krogen i januari och då sticker jag och Emma till Danmark på en matresa. Vi får passa på att fira min 30-årsdag då, säger Tobias.

Hur är Emma?

– Det är en bra tjej som förstår att mitt arbete tar en hel del tid. Vi har tillsammans i sju år nu och det känns som ett stadigt förhållande.

Hur skulle du beskriva dig själv då?

– Som en glad, rastlös och nyfiken man som gärna testar på nya saker. Min nyfikenhet gör att jag hela tiden utvecklas och utveckling är viktigt i det här yrket.

Till sist Tobias – sitter vi på Strängnäs bästa krog just nu?

– Det skulle jag nog säga – men du ser ju att jag säger det med lite glimt i ögat, svarar Tobias och skrattar.

För att ta reda på hur det förhåller sig med den saken passar jag på att lova honom att titta in och testa menyn någon kväll framåt våren...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om