För tillfället är Doreen Månsson fullt upptagen med att skriva en bok om hur man odlar. Grunderna fick hon under sin uppväxt i Afrika, närmare bestämt från familjens trädgårdsmästare, som tyckte att det var vansinnigt att använda jorden till blommor när man kunde odla mat.
Med detta i bakhuvudet satsar Doreen både på grönsaker och frukter hemma i trädgården i Sollentuna - och på blommor.
– Jag är en rosfanatiker av rang. Varje morgon går jag en runda och klämmer ihjäl de värsta lössen, vilket är det äckligaste som finns. Men kärleken till rosorna övervinner lusmoset, säger hon och skrattar högt.
Även om hon inte är någon odlingsnybörjare påpekar hon tydligt att hon heller inte är något proffs. Tanken är också att boken ska rikta sig till glada amatörer, säger hon. Samtidigt hoppas Doreen att medvetenheten ökar om jorden, olika bekämpningsmedel och det dåraktiga i att slänga prima mat.
– Bara det här att kompostera. Slänger du ett apelsinskal som är besprutat i komposten kommer det att förbli ett apelsinskal i all evighet. Dessutom vet man att de som plockat alla dessa apelsiner utsätts jättemycket.
Förutom odlandet finns ett starkt engagemang för andra människor. Även det kommer från uppväxtåren i Zambia och Nigeria. Länder där tillgången på elektricitet och mediciner är begränsad, och där många lever i extrem utsatthet.
Till stor del var det den erfarenheten som ledde henne till jobbet som reporter i tv-programmet "Fläsk" som sändes strax före valet 2002. Därefter handplockades Doreen som programledare till "Bolibompa". Sedan dess har hon lett det egna debattprogrammet "Doreen 21:30" i SVT och "Idol" i TV 4. Hon har medverkat i "På Spåret" och deltagit i "Fångarna på fortet".
2008 gjorde hon och kollegan Musse Hasselvall dokumentärserien "Välkomna nästan allihopa" i vilken de försökte förstå främlingsfientligheten i Sverige. Men mötet med nazister och rasister blev för mycket, och Doreen blev till slut sjukskriven.
Där hade det kunnat sluta. Men mitt i all bedrövelse väcktes tanken att i stället rikta in sig på barnen. Det blev "Dilemman med Doreen" - låtar och musikvideos med sväng där många av landets bästa musiker, kompositörer och musikvideoregissörer medverkar, där syftet är att lyfta fram andra åsikter än barnen kanske får hemma.
– Nu reser jag runt i Sverige och besöker barnkörer, och vi sjunger "Olika barn leker bäst". Det känns mäktigt.
Lena Wreede/TT