Mannen som öppnar villadörren i Torshälla ser oerhört vältränad ut och inte kan man tro att karln ska fylla 90 år i dagarna, men när vi kommer in på hälsoläget visar det sig att vår jubilar råkat ut för två tunga motgångar de senaste fyra åren.
– Jag har svårt att gå efter en fallolycka i skogen 2010 och året därefter fick jag en stroke. Den senare gjorde att jag tappade fem av de sju språk jag behärskade tidigare, säger Dan som fortfarande har svårt att hitta orden ibland.
– Svenskan sitter där och även polskan, men tyskan, ryskan, engelskan, franskan och italienskan är som bortblåsta, fortsätter han.
Vi slår oss ned vid vardagsrumsbordet där kaffe och kakfat är framdukat – och Dan börjar berätta sin fascinerande livshistoria som inleddes i Lukow.
– Som grabb var jag scout och när kriget började gick jag med i motståndsrörelsen. När tyskarna kom till staden skickade de stadens judar och andra till getton och vi försökte hjälpa de som råkade illa ut. Bara under 1943 mördade tyskarna 16000 människor i vårt område, säger Dan som var pilot i den polska militären 1944-47.
Efter kriget överlämnade kommunisterna folk från motståndsrörelsen till Stalin i Ryssland och Dan begav sig ut på sjön.
– På en fiskebåt där vi arbetade med djuphavsfiske i Nordsjön – vi fiskade både runt Island och runt Grönland. Det blev två tuffa, men roliga år till sjöss, konstaterar han.
När båten gick sönder bogserades den till Göteborg för lagning och strax senare började samma båt brinna och måste återigen bogseras i land.
– I den vevan fick jag reda på att den polska polisen letade efter mig och jag beslöt mig för att stanna i Sverige. Jag gick till polisen och sa som det var och de hjälpte mig till ett mottagningsläger i Gottröra. Där fick jag för övrigt jobb hos en bonde som gav mig bra betalt, säger Dan.
Efter blott tre veckor i Sverige fick den nyanlände jobb inom industrin i Skultuna och med hjälp av arbetskamrater och flitig läsning av Kalle Anka kunde han snart det svenska språket.
– Det blev totalt elva år inom industrin på olika platser i landet innan jag började studera och tog ingenjörsexamen 1962, säger Dan som därefter bland annat jobbade som konstruktör inom pappersindustrin, på gjuteri och med industriugnar innan han efter ett år som konsult på Bolinder Munktell i Eskilstuna fick fast anställning på samma företag i Eskilstuna.
– Där arbetade jag med olika konstruktioner, räknade och ritade om olika maskiner fram till pension 1990, fortsätter han.
Redan 1949 träffade Dan blivande hustrun Kristina – i samband med en polsk föreningsträff.
– Vi var kompisar en tid innan vi blev ihop, vi gifte oss 1956 och senare samma år fick vi vårt första barn. Kristina var fantastisk och jag kan bara minnas att vi var osams en gång, säger Dan vars fru hade en än tuffare bakgrund än honom.
– Kristina blev satt i koncentrationsläger efter ett upplopp i Warszawa. Efter ett år där blev hon befriad av engelsmännen 1945 och senare samma år var hon en av många som kom till Sverige med hjälp av de Vita bussarna som Folke Bernadotte stod bakom.
Kristina somnade in för gott 31 december 2008.
– Tiden i koncentrationslägret tog hårt på henne och hon kom aldrig riktigt över det. Jag vårdade henne här hemma i nästan tio år innan hon gick bort, säger Dan.
Anno 2006, 81 år gammal, gick vår jubilar och köpte sig ett tvåsitsigt flygplan och samma år flög han bland annat hem till det forna hemlandet Polen.
– Men priserna på bränsle höjdes rejält samtidigt som olika avgifter sköt i höjden så jag sålde planet 2012, säger Dan som i övrigt gillar skogsliv, att plocka svamp och fiska.
Sina tre barn har Dan i Hällby, på Hölö respektive i Halmstad.
– Grabben bor i Hällby och hjälper mig mycket här hemma. Barnen ska förresten hjälpa mig med födelsedagsfirandet – det blir tårta och smörgåstårta i IOGT-NTO:s lokaler på Lilla Gatan 7 i Torshälla från klockan tio på lördag.
– Vänner och bekanta är hjärtligt välkomna – det vore kul om även du kom, säger Dan innan vi skiljs åt.