Hur yttrar sig din klantighet?
– Jag kan kliva in i fel bil om jag har bråttom, hängivet bjuda in en förälder i klassen att sitta med på lektionen – fast han inte har något barn i den klassen, utan i en annan . . .
Humor i vardagen?
– Min man och jag har alltid fredagsdans i köket till discomusik eller hårdrock och för ett tag sedan började jag också lägga ut klipp på Facebook. Och jag älskar karaoke, kör det ofta hemma för mig själv. Karaoke blir det på Finlandsbåten för att fira min 40-årsdag. Men ingen ska tro att de får låna mikrofonen, för då är den min . . .
Tarja har också en humorblogg: tarjas.blogg.se och hon ställer då och då upp som entertainer på fester som sitt alter ego; lokalvårdaren Sirkka-Liisa.
Familjen, som även inkluderar föräldrar med nya respektive, sju morbröder och ett antal kusiner, är viktiga för Tarja.
– Mina föräldrar som är från Finland var bara 17 och 19 år när de fick mig. De var faktiskt på fest i Eskilstuna när jag föddes, så det fick bli på BB i Eskilstuna även om vi bodde i Örebrotrakten då. Kanske därför som jag också gillar fester . . .
– Hur som helst har jag haft en underbar och trygg uppväxt med mina unga föräldrar. Jag var med överallt, aldrig bortlämnad. Och jag var ensambarn i 9 år innan mina två bröder föddes. Mamma har också alltid varit mån om att hålla ihop släkten, därför är jag också det. Mina syskon, morbröder och kusiner umgås inte bara så här kring födelsedagar, utan vi "gratissemestrar" också hos varandra.
Du har utbildat dig i Waldorfpedagogik, vad innebär det?
– Att se varje barn som en individ. Att ta hjälp av det vi har omkring oss i undervisningen; naturen, den fysiska miljön, samhället. Jag tar ofta hjälp av media under mina lektioner, som tidningar och Lilla Aktuellt.
Vad har du för "knep" i din pedagogik?
– Att vara tydlig, ha roliga och intressanta lektioner och hitta ett undervisningssätt som fängslar eleverna så de får suget att lära mer.
Tarja fick en fast tjänst på Gökstensskolan 2001. Sedan dess har hon varit lärare mellan årskurs 1-9, flest år på mellanstadiet. Hon tycker jobbet är jätteinspirerande. Eftersom hon byter årskurser, blir hon aldrig uttråkad, säger hon.
– Nu har jag klass 1 a och 1b, det är 14 år sedan jag undervisade i en förstaklass senast. Men det är jätteroligt.
Många lärare suckar över all administration, hur känner du?
– Det är sådant som ingår i jobbet, det är bara att acceptera och göra. Det viktiga för mig är att jag älskar mitt jobb med eleverna.
Hur känns det att fylla 40?
– Vad spelar åldern för roll? Det är bara en siffra. Man är den man är och jag vill njuta och ha roligt i livet och tänker inte ångra någonting.