"Vi känner oss fortfarande som Näshultabor"

"Pappa är värd en Kurirentårta och jag är övertygad om att han skulle bli jätteglad om ni tittar in till honom. Han ställer alltid upp och hjälper till och har under många år arbetat ideellt i föreningslivet."

Ove Forslund 80 TÅRTA.jpg

Ove Forslund 80 TÅRTA.jpg

Foto:

Personligt2015-09-26 07:00

Så skrev Marie Danielsson i ett mejl till oss. Och glad blev Ove Forslund för uppmärksamheten och tårtan. Han fyller 80 år i dag 26 september och han och frun Britt hämtas då i nyrenoverade bostadsrätten på Linnégatan på Västermalm i Eskilstuna där de bott i ett drygt år.

– Något mer om firandet får jag inte reda på och ingen försäger sig heller om vad som ska hända, säger Ove. Men jag misstänker att vi ska till Näshulta . . .

För det är i Näshulta han och frun Britt har sina rötter och bott största delen av sitt liv.

– Vi känner oss fortfarande som Näshultabor och är ofta och hälsar på våra två barn, fem barnbarn och två barnbarnsbarn som bor kvar, fortsätter Ove.

Ove växte upp i Hedensö, gick sju år i skola, sen tre månader i skogsskola och började så som elektrikerlärling hos Skoogs Elektriska i Näshulta med en lön på 30 kronor i veckan. 1954 började han på Bolinder-Munktell som industrielektriker, med rejält höjd lön till 2.25.

1959 gifte sig Ove med Britt som var från Haneberg. Paret flyttade till Vasbergsgatan i Eskilstuna. Senare, 1964, blev det Årby.

– Samma dag som vi flyttade till Årby föddes vår son Leif, fortsätter Ove, så det var bara att åka till BB på natten.

Tre år senare, 1967, kom dottern Marie och flyttlasset gick senare till Lagersberg där paret bodde till 1982 då de tog över Oves farbror och fasters hus i Björkhaga i Näshulta där det bott de senaste dryga 30 åren. Hus och tomt i Näshulta kändes dock för stort på ålderns höst, så de beslutade sig för att flytta till Eskilstuna igen.

Under de här åren slutade Ove på BM och började i stället som installationselektriker vid Eskilstuna Elinstallation. Han var bland annat med när varuhuset Smedjan och Myntverket byggdes. 1976 började han som elektriker på lasarettet i stället.

– Sista åren innan pensioneringen 2000 fick jag en befattning som ingenjör på Landstingsfastigheter inom energi, med datorisering och energibesparing som arbetsuppgifter.

Ove är glad och tacksam för att han fick jobba med datorer innan han slutade, för många i hans generation är inte vana med det.

Därför har han också "åkt på" många skrivande uppdrag i sitt ideella engagemang.

Hur ser livet ut nu?

– Ja du, det känns som om tiden inte räcker till som många brukar säga. Men jag trivs med att vara igång hela dagarna.

Ove är i dag kassör i PRO Husby Rekaren, styrelseledamot i Riksbyggens bostadsrättsförening.

– Och så är jag med i "gubbdagis" vid Hanebergs gårdsmuseum i Näshulta där vi har cirka 3 700 gamla prylar att registrera och hålla i trim.

Tidigare var det även kyrkoråd, fastighetsnämnd, socialdemokratiska föreningen, hembygdsföreningen och Röda Korset i Näshulta som fick Oves engagemang.

Kroppen orkar?

– Ja, jag har inga direkta krämpor, det får jag vara glad för. Men närminnet sviker kanske lite ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om