Jag hade förmånen att arbeta tillsammans med Ralph varje dag i tio år på Munktellmuseet. Han var en varm, go och omtänksam personlighet med mycket empati. Han brydde sig om människorna. De skall synas och må bra, sa han.

Det var säkert mer än vår kärlek till öl som snabbt gjorde oss till goda vänner. Efter pensioneringen fortsatte vi att umgås och samarbetade även för Eskilstuna Trädgårdsförening, som var ett gemensamt intresse.

Under åren på Munktellmuseet växte antalet volontärer från 5 till cirka 70, som alla bidrog till Museets utveckling. Ralphs paradnummer som "Munktell" gjorde honom känd och populär bland Volvofolk över hela världen. Utöver hans stora engagemang för loket "Förstlingen" bidrog hans drivkraft med initiativ till bland annat:

Öppnande av Munktellmuseet för allmänheten, utbyggnad och tredubblad utställningsyta för Museet, samling av gamla exemplar från VCE:s respektive fabriker över hela världen, samarbete med Volvos Pensionärsförening, samarbete med Krister Strömberg för spektakulära VIP-middagar, samarbete med Eskilstuna Ölkultur som bryggde det populära Munktellölet. "Ett grabbigt öl som även tjejer gillar."

Volvodagarna på Demo Center förlade middagarna med show och underhållning till Munktellmuseet, vilket är väldigt uppskattat. Ralph letade upp släktingar till Munktell som inbjöds till diverse jubileum. En grupp bildades som deltog i veteranträffar med olika maskiner och motorer, och marknadsförde Munktellmuseet. Vi hade även kungabesök, och gjorde så mycket mer roliga saker för Munktellmuseet.

Tankarna går till hustrun Ulla och sonen Leif med familj.

Ralph sa ofta att han skulle leva till han blev 103 år. Det här kom alltför tidigt. Nu är han nog redan igång och bygger en trädgård i himmelriket.

Jag saknar Dig, min vän.

Stig-Olof Ohlsson