Ur arkivet

Av gamla Vattenpalatset finns nu bara skalet kvar. I vår flyttar i stället studenter på Mälardalens högskola in och får nya lokaler där man förut plaskade runt i en 25-metersbassäng.

Men då 1985 var den 15 mars en stor dag, för det gamla badhuset med vattenläckor och energiproblem, hade genomgått en förvandling till "Skandinaviens första kompletta badanläggning av modernt snitt." Slutnotan hamnade på 23 miljoner vilket ändå betydde att man hade hållit sig inom de kalkylerade ramarna.

På invigningen hölls flera tal och efter den seriösa delen var det dags för premiärdoppet som byggföretaget ABV:s koncernchef Sune Brasar och kommunalrådet Jan-Erik Andersson fick offra sig för. På största bilden är det Brasar som i randig baddräkt kommer susande ut från vattenrutschkanan.

Därefter sattes vågmaskinen igång och 150 speciellt inbjudna fick chans att simma i de meterhöga vågarna, jetstrålen och runt i kanalen bakom bassängen. Idén till utformningen av det nya badet hade man hämtat från Västtyskland och Österrike där liknande anläggningar var mycket populära.                                   

För att anläggningens ekonomi skulle gå ihop räknade man med att varje Eskilstunabo i snitt skulle besöka Vattenpalatset fyra till fem gånger om året.                      

Fotnot: Artikelserien "Ur arkivet" är ett samarbete med kommunens arkiv Eskilskällan.