Ursula Thieme är ordförande för Sörmlandssektionen av SPES.
Hon blir mycket berörd av Towa Lekvalls krönika och håller med henne och Malin att skolorna bör ta upp ämnet på ett öppet vis.
– Att lyfta fram de svåra frågorna på skolorna och i samhället är jätteviktigt. Unga behöver få vetskap om hur de hanterar de tunga känslorna och det måste framgå tydligt att de ska vända sig till en vuxen. Att prata med en kompis kan vara bra men kan också försätta kompisen i en svår lojalitetssits. Ska man berätta något obehagligt man fått höra och känner att en vuxen behöver få vetskap om, trots att man lovat att hålla det för sig själv?
Det är viktigt att du väljer en vuxen person du har förtroende för, säger Ursula Thieme.
– Sök bland alla dina vuxenkontakter. Kanske finns det en kompis morsa eller en ungdomsledare någonstans du känner att du kan prata med. Det behöver ju inte alls vara en lärare du har förtroende för.
Det viktiga som vuxen är att ge unga som mår dåligt en hoppingivande bild. Ursula Thieme skulle vilja att uttrycket "det blir bättre" används som ett mantra.
– För alla tunga stunder blir bättre, de går över. Just nu kanske du känner det som helvetet på jorden, men det blir bättre och hjälp finns att få.
– Som vuxen, se och bekräfta varenda unge. Det är allas vårt ansvar att se till att ingen känner sig ensam och osedd.
Här, menar Ursula Thieme, kommer problemet med dagens bekräftelsebehov in. På de sociala medierna söker många bekräftelse och samlar gillanden.
– Men det kan bli så fel. Alla blir inte bekräftade, och många blir utsatta för elakheter. Det är ett anonymt samhälle vi lever i, varför har vi slutat vara omtänksamma människor?
Hon ger oss alla rådet att sprida goda närkrafter. Dela länkar som gör oss glada. Och jobba för att skolorna får mer resurser. En förstärkt skolhälsovård med personal som är utbildad i psykisk första hjälpen, temadagar, kamratstödjare, fler vuxna som ser och hör kan göra stor skillnad.
– Detta är ett samhällsproblem adresserat till oss alla.