Stefan Biscevic är nyligen hemkommen efter en månads volontärarbete i Sydamerika, något han varmt vill rekommendera. Överhuvudtaget råder han alla årets studenter att känna efter ordentligt innan de kastar sig över nya studier redan till hösten.

För ett år sedan tog han själv studenten från naturvetenskapliga programmet på Rinmangymnasiet, och han sökte och kom in på ekonomiutbildningen för att börja efter sommaren.

– Jag trodde först att det skulle vara bra att klara av allt pluggande så snabbt som möjligt. Men så kände jag att jag verkligen ville ha ett litet avbrott, hinna jobba, uppleva arbetslivet och tjäna lite pengar. Och så var min längtan väldigt stark efter att få ge mig ut i världen och hjälpa till.

Artikelbild

Fylld av nyttiga erfarenheter och minnen av härliga möten är Stefan Biscevic tillbaka i Eskilstuna efter en månad som volontär ute i världen, något han varmt rekommenderar årets studenter.

Stefan bestämde sig för att ta ett sabbatsår, tackade nej till högskoleplatsen, fick jobb som receptionist och började kika på volontäruppdrag. Valet föll på företaget Volontärresor AB, och efter en förberedande kurs hemma i Sverige har han under våren tillbringat en månad i staden San José i Costa Rica.

Där jobbade han som stödlärare på en offentlig skola och bättrade samtidigt själv på kunskaperna i spanska.

– Min uppgift på skolan var att undervisa lågstadieeleverna i sammanlagt sex klasser i engelska. De var glada och nyfikna, jag fick förstås berätta om Sverige, och vi sjöng tillsammans. Jag kände mig väldigt uppskattad, och fick verkligen uppleva vad jag längtat efter; att kunna hjälpa till där det verkligen gjorde mest skillnad. Förhoppningsvis har jag inspirerat och motiverat många till att jobba hårt, ta sina studier på allvar och följa sina drömmar.

Stefan hyrde rum av en äldre kvinna, som bjöd på hemlagad costaricansk mat, och Stefan i sin tur bakade fröknäcke som blev uppskattat. Han hann också se sig omkring i landet, uppleva häftigt natur- och djurliv och besöka en fairtrade kaffeplantage.

Artikelbild

| Stefan hann se sig omkring i Costa Rica, och uppleva spännande natur och roliga aktiviteter vid sidan av det dagliga arbetet på skolan. Här, i gult, på fartfyllt flodäventyr.

– Costa Rica är ett litet, speciellt och väldigt intressant land, utan försvar och med gratis utbildning likt Sverige. Och antingen är precis alla invånare otroligt givmilda och snälla eller så hade jag turen att bara träffa människor med de egenskaperna. Jag lutar åt det första alternativet, skrattar han.

Stefan är glad och tacksam för att han gav sig själv den här möjligheten till paus i studierna och tid för annat.

– Jag kom hem med ovärderliga erfarenheter, många härliga minnen och nya vänner. Nu känns det helt rätt att börja plugga till hösten. Man behöver inte ha så bråttom. Skynda långsamt, studierna finns kvar.

Vad vill du arbeta med efter ekonomutbildningen?

– Bra fråga, ler han. Men jag vill nog jobba på ett större företag, med nya innovativa arbetssätt. Ekonomyrket är brett och möjligheterna många.

Redan före gymnasietiden började Stefan engagera sig politiskt och sedan början på förra året är han ordförande för MUF, Moderata ungdomsförbundet, i Eskilstuna. Även hans önskan att ägna mer tid åt politiken bidrog till sabbatsåret.

Nu väntar en intensiv valkampanj i Sverige, inför valet till Eskilstunas kommunfullmäktige finns Stefans namn på åttonde plats på Moderaternas lista. Och när han kom till San José hamnade han mitt uppe i slutspurten av presidentvalet där.

– Att ha ett samhällsengagemang är viktigt för demokratins skull, och jag älskar att vara ute och lyssna på människor. Det var fantastiskt att jag fick den möjligheten också i Costa Rica. Jag träffade den kandidat som slutligen vann, Carlos Alvarado Quesada, och fick delta i hans och hans stabs kampanjarbete. Jag förklarade på att jag var expert på att dela ut flygblad, och de tog mig på orden. Jag umgicks en hel del med ungdomsförbundet, och utbytte erfarenheter.