• Nils Hollman, Tommy Lundin, Christer Johansson, Nalle Remnélius, Göran Gustafsson och Roland Ericsson är alla involverade i Malmköpings IF:s hundraårsfirande. Foto:
  • I snart ett år har gänget arbetat med boken om klubbens historia som snart är färdig. Foto:
  • Malmköpings IF säsongen 1959. En av de bättre genom tiderna enligt veteranerna inom föreningen. Året då bilden togs vann de som nykomlingar division fyra.
1/

100 år av historia sammanfattas i bok

Malmköping
annons

1917 startade föreningen Malmköpings IF av läraren Ernst Amling. Hundra år senare sitter ett gäng entusiaster kring ett bord och skriver en bok om föreningens historia. Snart är den färdig.

I slutet av förra året började Tommy Lundin, Hans G Mähl, Göran Gustafsson, Roland Rombing och Roland Ericsson att spåna på boken om Malmköpings IF:s historia. Samtliga med djupa rötter i föreningen - men det var inte förens två utomstående kom in i bilden som den faktiska boken började ta form.

— Utan Nalle Remnélius och Christer Johansson hade det inte blivit någon bok, säger Göran Gustafsson.

Nalle Remnélius är den som formger boken och den delen är i stort sett färdig.

— Det är lite finslipningar som behövs, bland annat några bilder ska in, men i stort sett är den färdig berättar han.

Christer Johanssons kunskaper är lite annorlunda.

— 100 år av statistik är det jag tillför med. Allt ifrån målskyttar till placeringar i alla 90 säsonger som Malmköpings IF har spelat i sin historia, säger han och när han får lyfta ut det mest spännande med de siffrorna är det inte svårt:

— Mellan 1960 och 1982 spelade faktiskt klubben 15 säsonger i division 3. Då var det dessutom den riktiga division 3 och inte som i dag. Det är anmärkningsvärt för en sådan liten ort.

Majoriteten av boken handlar om fotboll men under Malmköpings IF:s historia har föreningen varit engagerad i flera olika idrotter.

— Boxning, bandy, orientering, skidor, boule, basket, friidrott, bordtennis, hockey, handboll och så Malma marken, säger sällskapet kring bordet.

De fortsätter att förklara att det var en annan tid när föreningen var som störst.

— Fotbollen har alltid varit storebror i föreningen men samtidigt har alla varit engagerade i flera delar. Sedan började intresset för både fotboll och "vi-känslan" minska och så har det varit under en lång tid, säger Göran Gustafsson.

Trots en minskande förening vill de fortsätta att blicka framåt och för inte så länge sedan installerade de en konstgräsmatta på deras hemmaplan.

— Det finansierade vi i stort sett själva och nu ser vi över möjligheterna att bygga ut. Vi vill öka möjligheten för andra klubbar att komma hit och ha träningsläger när vi inte nyttjar planen, säger ordföranden Nils Hollman.

Boken kommer att ges ut till alla medlemmar i föreningen och sedan kommer det även finnas möjlighet att köpa boken för utomstående.

I slutet av september ska de dessutom ha 100: års kalas med medaljregn och middag.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingFöreningslivHistoriafotboll
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka