• Hedvig Hammar, 5 år och från Gripensnäs, tillsammans med 4-åriga Matilda Gustavsson från Blacksta. Tjejerna fascineras av att crème fraîche-burkar faktiskt kan fungera även som instrument. Foto:
  • 7-åriga Johan Hammar från Gripensnäs spelar flöjt på ett rör som annars används för golvvärme. Han gillar dagens aktiviteter i föreningsgården. Foto:
  • Ulla Johanson, ordförande för föreningsgårdens styrelse, gläds åt familjeaktiviteterna i samlingslokalen. Foto:
  • Tilda Hammar trummar på tomma gasolflaskor som avger ett mjukt klingande ljud. Foto:
  • Martin Harborg har tillverkat ett tumpiano av en bit skrivbord, buntband, spikar och avloppsreningsband. Foto:
  • Det går att göra instrument på många olika sätt. Foto:
  • Martin Harborg och Anna Cederquist från musikgruppen Skrot. Foto:
  • "En rörtrumma som man spelar på med sandaler!" 5-åriga Ludwig Wallström från Årdala berättar förtjust om instrumentet han utforskar – en så kallad vvs-ofon tillverkad av avloppsrör i olika storlekar. Foto:
1/

Allt som kan låta görs till instrument av barnen

Vadsbro/Blacksta

Att bara fantasin sätter gränserna, var något som musikgruppen Skrot visade prov på i föreningsgården. Där skapade barnen instrument av, ja, nästan vad som helst.

Det klingar, dunsar, tutar och visslar ända ut på parkeringen, när tidningen gör besök i Vadsbro-Blacksta föreningsgård på söndagseftermiddagen. Inne i samlingslokalen har borden dukats med återvinningsmaterial, och med delar av musikgruppen Skrots hjälp skapar barnen instrument att spela på.

— Man kan skapa musik av andra saker än det man först tänker på som instrument. Min danslärare berättade exempelvis att hennes sambo hade slagit på skurhinkar och gjort musik av det, berättar 12-åriga Tilda Hammar från Gripensnäs, en av deltagarna i musikskapandet.

Hon trummar på en tom gasolflaska, och berättar om de gamla sängbottnarna och pappersremsorna som hon redan musicerat genom. Anna Cederquist från Skrot, som kommit till Vadsbro-Blacksta föreningsgård genom Södermanlands bygdegårdsdistrikts försorg, förklarar tanken bakom projektet:

— Att skapa med händerna är något som är på väg att gå ner. Vi tänkte att om man fick barn att skapa något som bara är roligt, så ska det där komma tillbaka.

Materialen måste bearbetas för att gå att spela på. Det klipps, böjs, tejpas och – med hjälp av vuxna – borras för att exempelvis rören som ursprunligen är avsedda för golvvärme ska börja låta som en flöjt.

— När vi ger konserter brukar jag göra en klarinett av en morot, berättar Martin Harborg, även han från Skrot.

På söndagen tillverkade han i stället ett tumpiano.

— Botten består av en bit skrivbord, sedan är det buntband och spikar, och själva tangenterna är gjorda av avloppsreningsband.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

VadsbroBarnFamiljFöreningslivKulturMusikbarn och familj
Relaterat