Taxibilarna på bilden har inget samband med artikeln. Foto:

Åtta månaders fängelse för taxi-vd

Katrineholm

Vd:n för Nävertorps specialtransporter, har dömts till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott och tre andra brott.

Företrädaren och tillika vd:n för företaget Nävertorps specialtransporter har i Nyköpings tingsrätt dömts på fyra åtalspunkter: bokföringsbrott, grovt skattebrott, vårdslös skatteuppgift och försvårande av skattekontroll, till åtta månaders fängelse. Han får dessutom näringsförbud i tre år från det att domen vunnit laga kraft.

Det grova skattebrottet består av att vd:n lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket med fara för att arbetsgivaravgifter och avdragen skatt på 2,2 miljoner kronor inte skulle betalas in. Bokföringsbrottet har bestått i att årsredovisningen för 2014 inte hade upprättats förrän i februari 2016. En tredje åtalspunkt handlar om moms, där vd:n lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket och därmed undanhållit moms på 744 519 kronor.

I den fjärde åtalspunkten, försvårande av skattekontroll, döms vd:n för att inte ha bokfört körpassrapporter på summan 402 951 kronor.

Vd:n har under många år arbetat i taxibranschen, i flera orter i Sörmland. I rätten har mannen förnekat att han skulle ha agerat med uppsåt eller med grov oaktsamhet, men har i övrigt accepterat åklagarens beskrivning av brotten.

Minimistraffet för grovt skattebrott, skriver tingsrätten i Nyköping i domen, är sex månaders fängelse. Straffvärdet för de samlade handlingarna är ungefär tio månaders fängelse, men eftersom vd:n samtidigt meddelas näringsförbud ska fängelsetidens längd vara åtta månader.

— Jag har ingen kommentar, inte just nu i alla fall, säger den dömdes advokat Daniel Marcus vid Stockholms advokatteam.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings tingsrättDomFärdtjänst

Mest delat denna vecka