Djungelgurkan är en av sex sorters gurka som de odlar på Malmköpings Gourmetgrönt. Foto:

Bondens egen marknad intar Malmköping

Malmköping

För 14:e året i rad anordnas Bondens egen marknad i Sörmland. På lördagen intas torget i Malmköping av flera lokala producenter som kommer att sälja sina varor.

2004 var det premiär för Bondens egen marknad i Sörmland och platsen var Mariefred. Sedan dess har det blivit en återkommande punkt på kalendern för många lokalbor och efter premiären har konceptet växt.

— Bondens egen marknad är en rikstäckande organisation. Många städer i Sverige i dag har detta varje sommar och höst, berättar Jan Andersson som har varit med och arrangerat marknaden sedan starten.

Två av marknaderna har redan ägt rum, båda i Mariefred, men inkluderat den på lördag är det fortfarande fyra marknader kvar under augusti och september.

— Under lördagen är det dags i Malmköping, sedan kommer det även vara en till i Mariefred, Strängnäs och nytt för i år är att vi gästar bruksmarknaden i Hälleforsnäs, säger han.

För Jan Andersson blir det sista året han är med och håller i spakarna för evenemangen.

— Sedan en tid tillbaka har jag inte jobbat med Gourmetgrönt längre. Nu är det nya odlare som tagit över och likaså blir det med marknaderna, säger han.

De som tagit över Gourmetgrönt är Anja Hellström och Anton Schneider. Det var inte länge sedan de satt sina första frön i Malmköping.

— Den första maj började vi, så det blev en kort säsong det här året. Men vi tänker långsiktigt, det är det här vi gör nu, säger Anton Schneider.

På Bondens egen marknad i Mariefred den 12 augusti hade Gourmetgrönts nya föreståndare premiär på konceptet. För dem var det en väldigt lyckad dag.

— Två timmar innan stängning var alla våra grönsaker slut, det var många som var nyfikna på vad vi hade. Man kände att Jan Andersson har byggt upp det här varumärket under lång tid, säger Anja Hellström.

Det bästa med marknaden enligt de båda är att få komma ut och träffa folk.

— Det är viktigt för småskaliga producenter som oss att bygga relationer med lokalborna. Det är en otroligt tacksam miljö och något som är svårt att mäta i pengavärde, säger de.

På lördagens marknad kommer det att finnas bröd, ost, honung, glass, rökt fisk och massor av grönsaker och även några hantverkare.

Bondens egen marknad håller öppet mellan klockan 10 och 14.30.

Bondens egen marknad

Malmköping: 26 augusti, hantverkstema.

Mariefred: 2 september, matlagning på torget.

Hälleforsnäs: 16 september, gästar på bruksmarknaden.

Strängnäs: 30 september, Äppelfest i Ugglans park.

Bondens egen marknad arrangeras runt om i hela landet, från Malmö i söder och Umeå i norr. Konceptet kommer ifrån USA där marknaden växte fram under 1970-talet och spred sig sedan över Europa. Sveriges första marknad startade i Stockholm år 2000.

Läs mer om dessa ämnen

MalmköpingLantbrukMatodling