Coop i Flen stängs redan i höst. Foto:

Coop i Flen stängs – anställd kritisk: "Kunde ha skött det snyggare"

Flen

Coop stänger sin butik i Flen, redan innan oktober är slut. Men personalen fick reda på det först i måndags.

Coop kommer att slå igen Coop Extra i centrala Flen. Butiken ska under lång tid ha gått med förlust. Coop ser inte att det inom överskådlig tid går att vända trenden.

– Det är självfallet alltid tråkigt att behöva stänga butiker, men vi kan inte fortsätta att driva butiken med förlust. Vi har under åren jobbat både med att sänka kostnaderna och höja intäkterna, men tyvärr har inte de insatserna kunnat vända utvecklingen. Vi fokuserar nu på att utveckla vårt erbjudande i övriga regionen säger Jerry Pettersson, Distriktschef Sörmland, i ett pressmeddelande.

Totalt berörs tolv tillsvidareanställda.

Det var under ett möte i måndags som personalen informerades om nedläggningen. Något som borde ha skett tidigare, enligt en av de anställda i butiken.

– De kunde ha skött det snyggare. Vi förstod ju att den ekonomiska prognosen inte såg bra ut, det har man vetat länge nu. Ändå fick vi inte veta att de skulle lägga ner. Jag förstår att de vill hålla motivationen uppe hos de anställda, men det känns inte riktigt rätt.

Den anställda är också upprörd över att man inte valt att investera i butiken.

– Det är dåligt att de inte valde att investera och bygga om.

Monica Thorell, 65 år, som har varit stamkund på Coop i flera år, tycker att det är tråkigt att butiken nu lägger ned.

– Det är fruktansvärt tråkigt, jag har handlat här sedan 70-talet. Samtidigt är jag inte jätteförvånad, jag har varit rädd för det eftersom jag märkt att det inte väller in kunder här om man jämför med andra butiker, säger hon.

Sista försäljningsdag blir den 28 oktober 2018.

Varför stängs butiken så fort?

– Man tar beslutet att stänga så fort som möjligt för att ge samtliga inblandade bättre förutsättningar, säger Åsa Sandberg, Coops pressjour.

Varför har de anställda inte fått information tidigare? Det är inte så lätt att hitta en ny anställning på en månad.

– Det förstår jag. Men det besked jag har fått är att man stänger så fort som möjligt och kommunicerar det till de anställda så fort som möjligt.

I pressmeddelandet står att ”Coop ser mycket positivt på Mälardalen och arbetar intensivt på att hitta nya optimala etableringslägen för nya butiker och vi har en kontinuerlig dialog med potentiella fastighetsägare.”

Samtidigt är detta den andra Coop-butiken på kort tid som stänger i närområdet. I somras kom beskedet att en Coop-butik i Strängnäs centrum skulle stängas.

Hur går avvecklingen i Flen ihop med att ni ser positivt på Mälardalen? Det var samma sak som ni sa i somras när beskedet kom att Strängnäs-butiken skulle slå igen.

– Visst kan det se märkligt ut att vi ser positivt på Mälardalen samtidigt som vi stänger butiker. Men vi stänger när vi inte tycker att butikerna är lönsamma. Vi ser Mälardalen som en tillväxtmarknad om vi har rätt lägen. Vi har kontakter med nyetableringar, säger Åsa Sandberg.

Hur går det för Coop i stort? Coop Konsum i Arboga avvecklas den 28 oktober och det görs också med Coop Extra i Hallstahammar.

– Det går bra för Coop. Det vi gör är att vi ser över butiksbeståndet. I dag, tisdag, öppnade vi en ny butik i Falkenberg.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenLivsmedel
Relaterat