• Kunden Nils-Erik Martinsson betjänas av Leif Elsberg bakom disken. Foto:
  • Ölen från Nyköping är en populär vara. Foto:
  • Peter Frodin. Foto:
  • Utbudet på frukt och grönt bär det lokalproducerades stämpel. Foto:
  • Kryddor från närliggande Vrena Foto:
  • "Mäklarskylten" ger fingervisning. Foto:
1/

Den lilla butiken med det stora hjärtat

Bettna

I ett samhälle på knappt 500 personer med en lanthandel brukar det lite slentrianmässigt heta att butiken är ortens pulsåder. Men i Bettna stämmer det påståendet verkligen.

— Serviceboendena är jätteglada att butiken finns kvar, finns inte det här måste du ha bil och det bor äldre folk i Bettna. På barkvällarna här har folk träffats sedan långt tillbaka och butiken uppskattas av sommargästerna också. Ni har ju allting man behöver och det är ju inte så dyrt, säger de, berättar Peter Frodin, med nära 20 års erfarenhet av butiksbranschen, som tillsammans med sin fru tog över Bettna butik och bar i augusti 2013.

— Det var en liten slump, vi har bekanta som sa kan inte ni ta över Bettna bar och livs. De förra ägarna hade kört i många år och gjort ett jättebra jobb men de ville sälja eller stänga ner. Vi har sagt att vi kör tio år.

Hur har slumpen artat sig?

— Det har blivit bra, det finns många trogna kunder och den äldre generationen vet vad bra service är, det är inte bara hämta och lämna paket. Vi satsar mycket på lokalproducerat, det måste man verkligen måna om, säger Peter och visar runt i den 88 kvadratmeter stora butiken med grönsaker från Vrena och Nils-Oscar öl från Nyköping som två exempel på det lokala.

Mitt bland de välfyllda varuhyllorna gapar en plats tom. Mandelkubbens plats.

— Det är jättepopulärt och säljer snabbt slut, säger Peter.

Butiken är ombud för såväl post som apotek och Schenker.

— Vilket gör att du kan göra allt här som du kan göra på posten. Du kan hämta receptbelagd medicin och köpa ur Apotekets sortiment.

Det är ingen smal sak att driva lanthandel, Peter jobbar 60 till 70 timmar varje vecka för att få kalkylen att gå ihop. Men det gör den knappt ändå.

— Uppsamlingsområdet i postnumret är 1 845. Vi gjorde en kalkyl på att 300 handlar i butiken för 300 kronor i veckan, men det är tyvärr inte på plats. Sen kan jag förstå dem som handlar där de jobbar, men om man kan lägga 300 i veckan finns det en chans att vi kan överleva. Tyvärr tänker inte alla så, säger Peter och fortsätter:

— Det kostar ju mer att driva en sådan här butik om man jämför omsättningsmässigt med de stora kedjorna. Det är tufft, är det snöstorm i tre dagar försvinner i stort sett den månadens vinst. Men vi kämpar på.

De stora kostnaderna kan delas upp i tre punkter.

— Det som äter mest i marginal på varorna är lönekostnaderna, hyran och elen. Vi är fem anställda, fyra på heltid.

Sortimentet bestäms mycket utifrån kundernas önskemål.

— Vi kan inte få in allt men vi försöker täcka ett basbehov och lite plus plus. I frukt och grönt har vi inte den stora kedjans mellanhänder, de lokala producenterna levererar hit och vi stoppar in det direkt.

Baren är beroende av butiken och vice versa.

— Annars kommer vi inte upp i volymerna och kan inte ta hand om grönsaker som håller på att bli dåliga. De använder butiken som skafferi, annars skulle det behövas ett lager för det. Vi levererar 240 portioner skolmat också, till Vrena friskola och Flens kristna skola.

I baren satsar man också på olika temakvällar, som aftonen med mexikansk husmanskost som vankas om två veckor.

Finns ni kvar i de tio åren som ni tänkt från början?

— Det får man innerligt hoppas, men det beror lite på Bettnaborna. Man förstår inte vad man har förrän det är borta. Finns inte posten här är det Flen som gäller till exempel. Och det gäller att få folk att förstå att de stora butikerna inte är billigare, säger Peter Frodin.

Bettnas pulsåder

Bettna kom till på slutet av 1800-talet när järnvägen byggdes.

Lanthandeln, med tillhörande bar och lunchrestaurang, är en viktig livlina för att orten ska leva kvar.

Butiken har fem anställda varav fyra på heltid.

Den servar samhället med mer än mat och är ombud för både post, apotek och bud- och godsföretaget Schenker.

Baren levererar även skolmat till två friskolor, i Vrena och Flen.

Mest delat denna vecka