• Sebastian Örtegren kommer från Flen och pluggar nu till grafisk formgivare på Beckmans program för visuell kommunikation. Foto:
  • Del av utställningen. Foto:
  • Macken som har sett bättre dagar. Foto:
  • Del av utställningen. Foto:
  • Del av utställningen. Foto:
  • Del av utställningen. Foto:
  • Utställningen. Foto:
1/

Designstudent med utställning om Flen

Flen/Stockholm

Den gamla bensinmacken på Norra Kungsgatan är en byggnad i förfall som möter inpasserande med en mörk och smutsig uppsyn. Det vill Sebastian Örtegren ändra på.

Det var mackens bistra yttre som inspirerade Sebastian Örtegren, bördig från Flen, till examensarbetet MACK 0744 på designskolan Beckmans.

— Vid macken är det en naturlig rörelse, den har stått länge och man tar till sig den och reagerar om man passerar. Jag är väldigt intresserad av hur arkitektur och stadsplanering blandas med design, jag har utforskat min roll och hur jag kan påverka saker och jobbade fram en grafisk identitet till ett kulturcenter.

Han studerar grafisk formgivning och drar paralleller mellan hur Flensborna ser på staden och macken, som en ful figur, och undrar hur design och kommunikation kan bidra till en uppdatering av den synen.

— Jag har utgått från hur det såg ut som Gulf-mack och återanvänd de starka färgerna orange och blått och andra referenser från macken. Historia är viktigt och syftet är att skapa ett engagemang och diskussionsunderlag för att driva idén vidare. Vår omgivning påverkar oss väldigt mycket, säger han och ger ett exempel från Danmark.

— I ett projekt har man baserat ett helt område på människorna i det, det har en fontän från Israel, neonskyltar från Irak och träningsredskap från Venice Beach. Platser där man involverar befolkningen gör att de tar hand om platsen bättre och får en starkare anknytning.

Han hoppas att hans arbete kan sammanfogas med kulturinsatser som redan görs i Flen.

— Det finns många eldsjälar som jobbar med kultur och integration och under projektets gång har det startats saker som Culture house. Jag hoppas kunna sammanföra min vision och i förlängningen bli en del av deras verksamhet.

Utställningen som Sebastian Örtegren jobbat med sedan januari har hängt uppe i fram till i dag, men kreatören utesluter inte att den kan återuppstå.

— Den har fått bra respons och självklart vill jag visa upp den i Flen där fler invånare kan ta del av den. Målet är att nå ut och det finns samma problem på många ställen runt om i Sverige.

Kultur i mikroform

MACK 0744 är ett kulturcenter i mikroformat med syfte att skapa möten mellan människor oberoende av bakgrund, ålder och etnicitet samt att fylla tomrummet i stadens kulturutbud och ge platsen ett nytt liv.

Läs mer om dessa ämnen

FlenSamhälleKultur

Mest delat denna vecka